Skip to content

Tolv års fängelse för medhjälp till "regelrätt avrättning" av sin man - skytten får livstid

Foto: Pavel Koubek/TT

Kvinnans medverkan till "den regelrätta avrätt-ningen" av sin man har varit en "förutsättning för brottets genomförande" och hon döms därför av tingsrätten till tolv års fängelse för medhjälp till mord. Hennes nya pojkvän - som har hållit i vapnet - döms till livstids fängelse.

 

En man sköts en natt i december 2016 till döds i en lägenhet i Västerås. Hela familjen sov tillfälligt på golvet i vardagsrummet på markplan och någon slog under natten plötsligt sönder ett fönster och öppnade eld mot mannen som träffades av nio pistolskott.

Polisens misstankar riktades tidigt mot mannens hustru och en nu 35-årig man som hon sedan några månader har haft en relation med. Kvinnan har dock uppgett att hennes make har varit kriminell och att det funnits många personer som velat honom illa.

Skaffade nya mobilnummer
Västmanlands tingsrätt konstaterar i sin dom att 35-åringen och kvinnan, som är lika gammal, har haft "omfattande konversationer" före mordet via en mobilapplikation som inte kan avlyssnas. De har kort före mordet skaffat nya telefonnummer och sedan slutat använda dessa efter mordet.

Tingsrätten konstaterar också att de efter mordet "bryter sitt konversationsmönster på ett högst anmärkningsvärt sätt" genom att inte höras alls på flera veckor.

Kvinnan har vid upprepade tillfällen före mordet också skickat meddelanden till 35-åringen där hon talat om var hennes man just då befunnit sig.

Kodorden "hej" och "gurka"
Hon har även ett flertal gånger skickat orden "hej" och "gurka" – och har en timme före mordet skickat just ett sådant meddelande. Enligt åklagaren har detta varit kodord för att 35-åringen ska komma och utföra mordet.

Innanför den sönderslagna fönsterrutan har polisen påträffat en patronhylsa med 35-åringens DNA på – och vid en husrannsakan hos honom har man kunnat säkra en patron som kunnat kopplas till mordvapnet.

Polisen har också hittat ett järnrör som sannolikt använts för att slå sönder fönstret med –och 35-åringen har haft ett likadant järnrör hemma hos sig.

Besvärande vittnesuppgifter
Både 35-åringen och kvinnan har samma dag som mordet gjort sig av med sina respektive telefoner – någonting som enligt tingsrätten är besvärande och talar för direkt inblandning. Mördaren har enligt expertutlåtande också varit en mycket skicklig skytt – något som stämmer överens med 35-åringen, som bland annat har vunnit tävlingsmedaljer i mörkerskytte.

Det finns dessutom vittnesuppgifter som är "besvärande" för 35-åringen.

Tingsrättens slutsats är att det är bevisat att 35-åringen har utfört mordet och att kvinnan har lämnat nödvändiga upplysningar om förhållanden på mordplatsen. De döms därför nu för mord och medhjälp till mord.

Skyddslöst offer
Offret har varit "helt aningslös" och skyddslöst när han skjutits och gärningen har dessutom begåtts inför hans tre barn som är i dagisåldern.

Det har handlat om en "regelrätt avrättning" som enligt tingsrätten varit "mycket förslagen". 

35-åringen döms nu till livstids fängelse för mord.

Tolv år för kvinnan
Kvinnans medverkan har varit "en förutsättning för brottets genomförande" och hon döms därför till tolv års fängelse för medhjälp till mord.

De båda dömda ska dessutom betala 600 000 kronor i skadestånd till mordoffrets anhöriga.

 

 

 

 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt