Skip to content

Straffskärpning för fasthållning enligt nya våldtäktslagen - idag kom första hovrättsdomen

Foto: DJ

"Visst våld" - till exempel att hålla fast någon - ska efter den nya våldtäktslagen vara försvårande och ge skärpt straff. Det anser Hovrätten för Övre Norrland som idag kom med den första hovrätts-domen efter lagändringen. Hovrätten var dock djupt oenig.

 

Det var Hovrätten för Övre Norrland som idag dömde en 33-årig man för en våldtäkt som inträffade i Boden den 2 juli i år - alltså dagen efter lagändringen.

Enligt den nya så kallade samtyckeslagen är det våldtäkt om någon genomför ett samlag med en person som inte deltar frivilligt. Det gäller även om gärningsmannen inte använder hot eller våld eller offret befinner sig i en särskilt utsatt situation.

Våld försvårande
Hovrätten slår nu fast att om våld har använts så ska detta ses som en försvårande omständighet, utifrån den nya lagen.

- I det här fallet höll gärningsmannen fast målsäganden och förde upp fingrar i hennes underliv, vilket är en handling som är jämförlig med samlag, säger hovrättslagmannen Susanne Lundgren Jonasson.

- Att brottet har begåtts med visst våld är försvårande och därför ska straffet bli något strängare än med den tidigare lagen. Före lagändringen skulle det här brottet ha medfört fängelse i två år.

Hovrätten djupt oenig
Mannen dömdes därför till ett strängare straff än straffminimum som är två års fängelse - nämligen till två år och tre månaders fängelse samt 115 000 kronor i skadestånd.

Hovrätten var dock inte enig. En lagfaren domare och en nämndeman ansåg att straffet skulle stanna på två års fängelse.

Luleå tingsrätt hade tidigare dömt mannen till två år och sex månaders fängelse.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt