Skip to content

"Sjukskrivningar ska styras av lagstiftning och inte av regeringens mål" - hård kritik i ny rapport

Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringens ökade tryck på Försäkringskassan att minska sjukskrivningarna har skapat mer pappersarbete och mindre mänsklig kontakt. Det visar en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkring som slår fast att rättsäkerheten dessutom är hotad.

 

- Det undergräver rättssäkerheten alldeles enormt, säger Ruth Mannelqvist, professor i juridik vid Umeå universitet till Sverige Radio P1.

Hon understryker att tillämpningen av reglerna för vilka som har rätt till sjukförsäkring ska styras av lagstiftningen - och inte av regeringens mål att få ner antalet sjukskrivningar.

- Nu har man inte gjort några ändringar i lagen och då ska man inte heller ändra tillämpningen på det sättet som har gjorts.

Försäkringskassan har under de två senaste åren ändrat sina handläggningsrutiner för att kunna leva upp till regeringens mål om minskat antal sjukskrivningsdagar per person och år.

Inspektionen för socialförsäkring konstaterar i sin rapport att regeringens mål om minskat antal sjukskrivningsdagar har påverkat handläggarnas dagliga arbete. 

Handläggarna på Försäkringskassan upplever att de lägger mer tid på utredningar av läkarintyg och människors arbetsförmåga och mindre tid på personliga möten med de sökande. 

Ruth Malmqvist anser att det är "väldigt allvarligt" att regeringens krav på Försäkringskassan hotar en rättssäker hantering och korrekta beslut.

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt