Skip to content

"Samarbetet med kommunerna avgörande" - 80 procent av årets kvotflyktingar redan i Sverige

Foto: Renata Brito/AP/TT

80 procent av de så kallade kvotflyktingar som Sverige ska ta emot i år har redan kommit hit. Nu återstår cirka 1 000 personer och Migrationsverket planerar ytterligare tre resor innan året är slut.

 

- Tack vare insatsen i slutet av 2017 kunde vi överföra många kvotflyktingar i början av året, och därefter har arbetet flutit på bra, säger Oskar Ekblad, chef för ”vidarebosättningen”, som Migrationsverkets arbete med kvotflyktingar kallas.

- Vi tror att vi kan fylla kvoten redan i november.

UNHCR väljer
Kvotflyktingar är personer som redan har flytt från sitt land och blivit utvald av FN:s flyktingorgan UNHCR för att få flytta till ett annat land.

Enligt Migrationsverket är Sverige världens tredje största mottagarland av kvotflyktingar och har på två år har ökat antalet från 1 900 till 5 000 personer efter beslut från regeringen. Hittills har cirka 4 000 kvotflyktingar kommit till Sverige i år. De flesta kommer från Mellanöstern och Nord- och Östafrika.

Individuell prövning
Det är UNHCR som gör en bedömning av vilka flyktingar som bör erbjudas så kallad vidarebosättning. Därefter presenteras enskilda eller grupper av flyktingar för Sverige varvid Migrationsverket gör en individuell bedömning av varje persons ärende.

Vissa ärenden kan utredas från Sverige medan andra behöver utredas på plats. Hittills i år har Migrationsverket genomfört nio delegationsresor till bland annat Niger, Egypten och Turkiet.

Ytterligare tre resor är, enligt Migrationsverket, planerade innan året är slut.

Nystart i Sverige
När en kvotflykting kommer till Sverige blir personen direkt mottagen av en kommun, som ordnar med bostad och etableringsinsatser – någonting som enligt Migrationsverket fungerar bra.

- Samarbetet med kommunerna är helt avgörande för vidarebosättningsarbetet. Utan deras mottagande skulle vi inte kunna erbjuda de här människorna en nystart i Sverige, säger Oskar Ekblad.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

7 comments

"Sverige världens tredje största mottagarland av kvotflyktingar "
Uselt resultat av en humanitär stormakt,öka på med 400 % för att säkerställa att Sverige "ligger i framkant" och "tar sitt ansvar" för alla lidande miljoner i världen.

Utöver dessa kvotflyktingar har Sverige en årlig invandring enligt SCB:
2014___126 966
2015___134 240
2016___163 005
2017___170 000* *) ”Enligt SCB:s prognos.

Lägg därtill Gymnasielagens ca 10000 asylanter + deras anhöriga, så kan vi förvänta oss att Sverige med dessa stora demografiska svängningar får rangen "Humanitär supermakt".

Att använda en bild från världens mest omfattande kriminella verksamhet, människohandel dit även människosmuggling ingår, är både fel och missvisande. Kvotflyktingar har både högre legitimitet och lägre numerär än de ekonomiska migranter som upptäckt Sverige.

I sammanhanget borde Dagens juridik berättat att över 2,3 miljoner fått uppehållstillstånd sedan 1980 och fler än trekvarts miljon sökt asyl sedan 2000. Av dessa utgör kvot- och konventionsflyktingar drygt 7% medan 40% är anhöriginvandring.

Härom året ökade regeringen kvoten från 1 800 till 5 000. Antagligen som eftergift till MP då det inte längre gick att ta emot 164 000 asylsökande på årsbasis. Det var onödigt gjort då Migrationsverket beräknas medge 130 000 uppehållstillstånd i år. Varje människa med intakt tankeförmåga inser att det inte går att bereda plats för ett nytt Uppsala varje år.

Varför skriver inte etablerade media om det här:

http://www.friatider.se/polen-varnar-f-r-fns-migrationsavtal-hotar-v-rt-...

Vaför skriver inte Dagens Juridik något? Är det meningen vi ska ställas inför fullbordat faktum? Varför kom inte det här upp i valrörelsen? Var står partierna som är i full färd med att bilda regering? Kan Sverige skriva under ett sådant avtal nu när vi inte har en fungerande regering?

Varför ? Sannolikt har man funnit det viktigt att mörka ett tillträde för att sedan när allt uppdagas och de " nypåstigna " dyker upp, kunna hävda att Sverige är bundet av osv...................Men som några tidigare konstaterat förefaller man ha stöd av runt 80% av vår röstberättigade befolkning och någon granskande journalistkår värd namnet förefaller inte längre finnas .

Smuggla vapen skapa flyktingströmmar och sälj ut folket till pyramidspels banker.
Ni är jävligt duktiga bedragare.
hurra för er kriminella kräk till assange jagare.
Måste gjort ont när han exponerade erat vapensmuggel som mördade journalister i iraq.
Har ni inte fått ihop nog med invandrare och torka rövarna på de pensionerade 50 talisterna som ska i pension.
BEDRAGARJÄVLAR.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.