Skip to content

"Olämpligt ge fåtal banker ansvar för tillgången på kontanter" - Konkurrensverket avstyrker lagförslag

Foto: Fotograferna Holmberg/TT

Det är konkurrenssnedvridande att ge ett fåtal banker ett kollektivt ansvar för att tillhandahålla tjänster för kontanter, betalningar och insättningar på orter där detta saknas. Det anser Konkurrensverket.

 

Konkurrensverket avstyrker Riksbankskommitténs lagförslag för att trygga tillgången till kontanter.

Enligt Konkurrensverket riskerar förslaget att hämma konkurrensen mellan banker, minska incitamenten till nya lösningar, öka konstanden för konsumenter och minska effektiviteten på marknaden.

Konkurrensverket ifrågasätter inte behovet av grundläggande kontant- och betaltjänster men efterfrågar en analys av möjligheten till distanstjänster och digitala alternativ till kontanter.

En utredning om tryggad tillgång till kontanter, betalningsalternativ, insättning m.m. bör enligt Konkurrensverket beröra redan existerande alernativ och lösningar som går att uppnå med redan existerande medel.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

5 comments

Om inte bankerna ska ha ansvar för försörjningen av kontanter, vem ska då ha det ansvaret? Ska Staten bygga upp en parallell verksamhet runt om i landet? Dvs det blir ingen som får ansvaret. Redan i dag "tvingas" affärer sluta ta emot kontanter eftersom dom inte kan få service från bankerna med kontanthanteringen. Men jag förstår bankerna. Kontanter kostar pengar, kort tjänar man pengar på. Och bankernas vinster är ju inte tillräckliga......

@Sven Ohlsson
Jag föreslår följande länk: https://www.regeringen.se/artiklar/2016/08/ansvarsfordelning-for-kontant...
För övrigt vill jag tillägga följande. "Konkurrensverket avstyrker Riksbankskommitténs lagförslag" JAHA? Hur många tillstyrker då? Konkurrensverket är väl inte den enda som har en åsikt om detta, eller? Ytterligare ett enkelriktat inlägg i debatten om kontanterna
Det ÄR bankerna som har ansvaret för kontanthanteringen. Frågan är bara HUR de sköter sitt ansvar och jag misstänker att det är därför det läggs fram ett förslag på att säkra upp kontanthanteringen. Bankerna har inte gjort annat de senaste 10-15 åren än att inskränka möjligheterna att använda kontanter. Bankernas marknadsföring är mycket slug. Först inskränker de möjligheterna att använda kontanter, därefter hävdar de att det råder stor efterfrågan på andra betalningsmöjligheter och så prackar de på sina kunder diverse betalkort med blipfunktioner, swish och annat som gör att man är helt i händerna på bankerna.
Att ta bort kontanterna och styra in allt på enbart elektroniska betalningar är ett direkt hot mot individens frihet. Makten över människan hamnar hos bankerna, man ska ha i åtanke det som en mycket berömd bankir uttalade "GIVE me control of a nation's money supply, and I care not who makes its laws.” eller fritt översatt "Ge mig kontroll över en nations penningmängd, och jag bryr mig inte om vem som stiftar lag", detta är precis vad som håller på att hända i Sverige när man inte tvingar bankerna att hantera kontanter. Det är rena fnyset när man försöker förvandla frågan om kontanter till en sorts fråga om konkurrens mellan banker, vilket skitprat!

Alltid dessa konspirationsteorier!
Man kan ha många åsikter om bankernas imponerande inkompetens, men mycket av problemen bottnar i myndigheternas krav på likformighet och vinstkrav.
Idag behövs inga banktjänstemän.
Räcker med en datormall som får ge svar på en kreditansökan.
Det finns inget utrymme för individuella bedömningar.

@Hassan,
Det är härligt att du konstanterar irrelevanta och redan kända omständigheter samt gör gällande att det skulle vara fråga om "konspirationsteorier". Du måste fråga dig, vad är bankens egentliga och/eller grundläggande funktion?
Jag föreslår också att du besöker Swedbank, om du inte har konto där själv ta med en kompis som har konto där, och be att få ta ut pengarna från kontot eller en större del av dem. Eller besök Nordea och be att få sätta in 5000 kr, sen kan du berätta här i forumet hur många frågor du fick om varifrån du har fått pengarna o s v. Det kanske ger dig en inblick i var den verkliga makten är på väg att placeras.

"Idag behövs inga banktjänstemän.
Räcker med en datormall som får ge svar på en kreditansökan.
Det finns inget utrymme för individuella bedömningar."
Jaha?
Jag föreslår att du läser https://www.dn.se/debatt/farlig-overtro-pa-ai-som-annu-ar-allt-for-ointe... som just tar upp det du själv påstår.

"Den som inte är beredd att offra lite av sin bekvämlighet för sin frihet är inte heller värd nån frihet". Ja, vem sa så, i vilket sammanhang och när? Jag anser att det är högst relevant i dagens Sverige där alltfler nyttjar kort, swish eller andra betalsätt. Och tycker kontanter är besvärligt och omodernt. Så kör på bara kära svenskar som ni gjort inom andra områden. Det blir nog fint med tiden....:)

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.