Skip to content

"Negeråklagare" inte grovt förtal - idag friades högerextremisten för sitt uttalande

- Det är snarare den som använder uttryck som ”negeråklagare” som med all rätt blir missaktad av omgivningen, än den som blir betecknad på det sättet” säger rättens ordförande, chefsrådmannen Thed Adelswärd. Foto: Johan Nilsson/TT och Domstolsverket

Det var inte grovt förtal att kalla en åklagare för "negeråklagare". Malmö tingsrätt friade därför idag den man som stått åtalad för detta. "Det är snarare den som använder uttryck som 'negeråklagare' som med all rätt blir missaktad av omgivningen, än den som blir betecknad på det sättet”, säger chefsrådmannen Thed Adelswärd.

 

Den nu friade mannen - en högerextremist - frikändes för en tid sedan i ett annat mål där han stod åtalad för att ha misshandlat personer i samband med Internationella kvinnodagen i Malmö år 2014.

Mannen så då i en intervju med en radiopodd:

”När åklagaren fick tag i det, ja (skratt) en negeråklagare men det är en parentes, gick hon bärsärkagång och givetvis så var allting vårt fel".

Dagens värderingar
Mannen åtalades vid Malmö tingsrätt för grovt förtal mot åklagaren och idag kom domen. Tingsrätten understryker att uttalandet är "mycket kränkande". Tingsrätten skriver dock:

"Med de värderingar som finns i dagens samhälle är det dock inte ett uttryck som gör att omgivningen missaktar den som det används om och är därför inte förtal."

"Det är ett förolämpande tillmäle som uttrycker förakt för och kränker personer med mörk hudfärg. Det ska därför givetvis inte användas. Den som säger så kan riskera att dömas för förolämpning eller hets mot folkgrupp."

Inte åtalad för hets mot folkgrupp
Tingsrätten understryker dock att mannen inte var åtalad för något av dessa brott - utan alltså för grovt förtal. Tingsrätten skriver:

"Förtal innebär att man säger något om en person som gör att den personen blir missaktad av sin omgivning. Med andra ord ska uttalandet göra att personer i omgivningen ser den utpekade som en i något avseende sämre människa eller får en negativ uppfattning om den som utpekas."

- Det är snarare den som använder uttryck som ”negeråklagare” som med all rätt blir missaktad av omgivningen, än den som blir betecknad på det sättet” säger rättens ordförande, chefsrådmannen Thed Adelswärd.

Alla ska behandlas lika
Enligt tingsrätten ska den här typen av uttalanden sättas in i det sammanhang och i den anda som råder nu. Tingsrätten skriver:

"I dagens samhälle finns inte någon allmän uppfattning med innebörden att färgade personer skulle vara mindre värda eller klandervärda. Tvärtom är utgångspunkten att alla människor ska behandlas lika och anspelningar på hudfärg uppfattas med rätta som kränkande och ovidkommande för den det gäller.”

"Ordet 'negeråklagare' är därför inte något som utsätter den som betecknas på det sättet för andras missaktning eller minskar hennes anseende hos dem."

 

 

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt