Skip to content

"Möjlighet att ge sig själv extra skydd" - 900 000 anslutna till digital brevlåda för myndighetspost

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Antalet svenskar som använder digitala brevlådor för myndighetspost ökar kraftigt. Bara Skatteverkets e-tjänst, som skyddar mot obehörig adressändring, har idag 900 000 anslutna personer i dagsläget. Samtidigt är det många som ännu inte har upptäckt den digitala brevlådan. 

 

- Det är enkelt, säkert och gratis att anmäla adressändring i vår e-tjänst, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

- Trots det anmäler fortfarande cirka 400 000 personer varje år flytt på pappersblankett. Det är nästan en av fyra av dem som anmäler flytt.

Den som ansluter sig till Skatteverkets e-tjänst kan spärra möjligheten till adressändring på papper, så att det enbart går att ändra adress om man loggar in med e-legitimation på skatteverketets hemsida.

Den som är ansluten till en digital brevlåda som erbjuder säker digital myndighetspost får där en avisering när folkbokföringsadressen ändrats.

Skatteverket tror att fler skulle ansluta sig till tjänsten om de fick upp ögonen för den. 

– Idag har 905 826 personer spärrat sin adress på det sättet. Jag tänker att det kan finnas en hel del som inte ännu känner till möjligheten att ge sig själv ett extra skydd, helt kostnadsfritt, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Varje år inkommer cirka 1 700 000 flyttningsanmälningar till Skatteverket.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

2 comments

Jag gjorde misstaget att ansluta mig till en av de digitala brevlådor som visade sig inte acceptera "vanligt" BankID, dvs Dosa med sladd, utan krävde Mobilt BankID, alternativt ett lösenord via SMS. Då det gång efter annan visat sig att "Appar" i mobiltelefoner läckt information skulle man vilja tro att den här digitala brevlådan skulle lägga till Dosa-med-sladd som identifieringsmöjlighet. Inte då. Så jag har börjat styra om fakturor från denna brevlåda till e-faktura direkt till den bank som jag har konto hos. Så småningom när alla fakturor styrts om avslutar jag den digitala brevlådan.

Det räcker med att SKV gör en "Transportstyrelse skandal" så är det kört, adressregistret är en databas precis som Trafikverkets och alla andra statliga databaser kan outsourcas med all behörighet öppen för ryssar och serber whatnot talibaner. Vore jag journalist skulle jag fara med lupp över SKV's databas och kolla hur vart den ligger vilka som flyttat den dit och vilka/vem som gav behörighets access på vilka nivåer på databasen och så vidare.Finns garanterat lort att hämta!

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.