Skip to content

"Möjlighet att ge sig själv extra skydd" - 900 000 anslutna till digital brevlåda för myndighetspost

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Antalet svenskar som använder digitala brevlådor för myndighetspost ökar kraftigt. Bara Skatteverkets e-tjänst, som skyddar mot obehörig adressändring, har idag 900 000 anslutna personer i dagsläget. Samtidigt är det många som ännu inte har upptäckt den digitala brevlådan. 

 

- Det är enkelt, säkert och gratis att anmäla adressändring i vår e-tjänst, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

- Trots det anmäler fortfarande cirka 400 000 personer varje år flytt på pappersblankett. Det är nästan en av fyra av dem som anmäler flytt.

Den som ansluter sig till Skatteverkets e-tjänst kan spärra möjligheten till adressändring på papper, så att det enbart går att ändra adress om man loggar in med e-legitimation på skatteverketets hemsida.

Den som är ansluten till en digital brevlåda som erbjuder säker digital myndighetspost får där en avisering när folkbokföringsadressen ändrats.

Skatteverket tror att fler skulle ansluta sig till tjänsten om de fick upp ögonen för den. 

– Idag har 905 826 personer spärrat sin adress på det sättet. Jag tänker att det kan finnas en hel del som inte ännu känner till möjligheten att ge sig själv ett extra skydd, helt kostnadsfritt, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Varje år inkommer cirka 1 700 000 flyttningsanmälningar till Skatteverket.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt