Skip to content

Kram och kindpuss var ofredande - men hovrätten river upp dom om sexuellt ofredande

Foto: DJ

Mannen medger att han gav kvinnan en kram och en kindpuss men nekar till att han skulle ha "tafsat" på henne. Hovrätten river nu upp domen om sexuellt ofredande men anser att kramen och kindpussen är att betrakta som "vanligt" ofredande. Mannen döms därför till 6 000 kronor i böter.

 

Den 66-årige mannen åtalade vid Sundsvalls tingsrätt för sexuellt ofredande efter en händelse som inträffade i juli 2017. Mannen träffade då en kvinna som han sedan tidigare var ytligt bekant med. Han erbjöd henne en tur på sin fyrhjulning som hon tackade ja till.

Mannen stannade vid ett avskilt strandområde där de båda klev av fyrhjulingen och ”tittade ut över vattnet”.

"Jag är gift"
Enligt kvinnan har mannen då greppat tag om hennes armar och försökt kyssa henne. Hon protesterade och sade att hon är gift. Enligt kvinnan kysste han henne då på munnen och "förde sina händer "över hennes kropp.

Mannen nekar till brott men medger att han gav kvinnan en kram och en puss på kinden.

Tingsrätten ansåg att kvinnans berättelse fick stöd i vittnesuppgifter från en man som hon pratat med direkt efter händelsen. Enligt tingsrätten hade mannen därmed kränkt kvinnans sexuella integritet och han dömdes därför till 60 dagsböter för sexuellt ofredande och 10 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Detaljerade berättelser
Mannen överklagade till Hovrätten för Nedre Norrland som nu slår fast att kvinnan i och för sig har lämnat en tydlig och "mycket detaljerad" berättelse men uttalar att "i de delar som gäller hur han tagit henne på brösten är emellertid hennes berättelse kortfattad och inte särskild detaljrik".

Eftersom även mannens berättelse är "tydlig och tämligen detaljerad" och inte är osannolik så kan kvinnans ord inte ges ”sådant företräde” att det motbevisar mannens förnekande.

Hovrätten slår däremot fast att mannen - precis som han själv har berättat - har gett kvinnan en kram och en kindpuss.

Inte sexuellt kränkande
Hovrätten pekar på den situation och avskilda plats som det handlade om och skriver i sina domskäl:

"I en sådan situation framstår det inte som naturligt att dra till sig, krama och pussa en person som är relativt obekant. X (den tilltalades) handlande innefattar sådant handgripligt antastande som bör straffas som ofredande. Beteendet är dock inte sådant att det kan sägas kränka MÄ:s (kvinnans) sexuella integritet. X ska därför dömas för ofredande och inte för sexuellt ofredande." 

Skiljaktig domare
Mannen döms nu till 40 dagsböter à 150 kronor - det vill säga totalt 6 000 kronor. Kvinnan får däremot inget skadestånd.

En av rättens ledamöter - en hovrättsassessor - är skiljaktig och vill fastställa tingsrättens dom.

 

 

  • Alt-texten
    Caroline Gejbo

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt