Skip to content

"Juriststudenter mår sämst - men institutionen och branschen är passiva inför denna giftiga kultur"

Foto: Marcus Westerblom

DEBATT - av Hanna Bergwall, jur.stud. termin 6, Stockholms universitet

 

I dagarna kom alarmerande siffror från Folkhälsomyndigheten; varannan student lider av psykisk ohälsa. Det här gäller inte minst studenterna på juristprogrammet.

Enligt en rapport av Ungdomsbarometern som utfördes på uppdrag av SACO, är juristprogrammet en av de utbildningar där studenterna mår allra sämst.

Åtminstone vi juriststudenter är nog inte särskilt förvånade. Betygshets, skrämselpropaganda om att du aldrig får ett jobb med ett BA i bagaget, (eller som i mitt fall, ett B). Strävan efter perfektion.

Att alltid komma till universitetet sminkad, lockat hår, klackar. Att sitta knäpptysta på seminariumet av rädsla för säga fel. Svaghetsförakt. Det är kulturen på juristprogrammet. Och det leder i sin tur till en tystnad där varannan student mår dåligt utan att våga prata om det.

Rädsla för att ses som svag och att inte få ett jobb sätter munkavel på oss. I SVT nyheter intervjuades juriststudenten Emilia.

Emilia heter egentligen något annat. Hon kunde inte gå ut med sitt namn av rädsla för att inte få ett jobb. Låt det sjunka in och ställ dig frågan; är det verkligen så här vi vill ha det?

Det är föga förvånande att vi missar föreläsningar på grund av panikångestattacker, att vi hyperventilerar inne på toaletten och dricker pressbyrån-kaffe istället för att äta en riktig lunch (man vill ju inte riskera att gå upp i vikt när man sitter still och pluggar hela dagarna, eller hur?).

Det som däremot är förvånade är juridiska institutionens och juristbranschens passivitet inför den här giftiga kulturen.

Det finns en oviljan att ta ansvar för det stigma som råder kring psykisk ohälsa. En ovilja att anta strategier för förbättra den psykiska hälsan hos studenter. En ovilja som måste ändras.

Juriststudenter, advokater, domare, affärsjurister, professorer. Vi är alla medskyldiga till den giftiga kulturen som råder på juristprogrammet och inom juristbranschen. En kultur som gör att varannan student lider av psykisk ohälsa. Men det här handlar inte om skuld, nej det handlar om ansvar. 

Vi har alla ett gemensamt ansvar att ändra den rådande ordningen. Jag kan börja, jag erkänner att jag har alla möjliga psykiska besvär, ångest, oro, ätstörning och dyslexi till råga på allt. Nu är det din tur. 

 

 

Läs mer av Hanna Bergwall på hennes Instagram.

 


Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt