Skip to content

"Internet följer inga landsgränser" - Europeisk kraftsamling mot lavinartad ökning av bedrägerier

Foto: Thomas Winje Øijord/TT

Nätbedragare blir allt bättre på att hitta nya sätt för att lura till sig säkerhetsuppgifter. Därför har de europeiska länderna gemensamt utlyst oktober som "Informationssäkerhetsmånaden" för att för att sprida kunskap om hur man skyddar sig mot bedragare.

 

För att bryta den uppåtgående brottstrenden försöker de europeiska länderna öka kunskapen kring olika bedrägeriformer. Därför arrangeras sedan år 2012 Informationssäkerhetsmånaden under Europols flagg, i syfte att skapa en gemensam brottsförebyggande insats.

- Vi vill nå ut med brottsförebyggande information till så många som möjligt, säger Jan Olsson.

- Genom att göra människor medvetna minskar riskerna för att bli utsatt för bedrägerier. Internet följer inte några landsgränser och därför är det viktigt att vi gör detta gemensamt med övriga europeiska länder. 

10-15 procent ökning
Enligt Polismyndigheten har bedrägerierna ökat kraftigt inte bara i Sverige - utan i hela Europa under de senaste åren. 

I Sverige är ökningen 10-15 procent per år och bedragarna använder alltmer sofistikerade knep för att lura till sig pengar eller värdefull information.

- Även om polisen gör mycket, blir tekniken som används alltmer innovativ och svår att upptäcka. Dagens nätbedragare gör vad som krävs för att få tillgång till pengar och bankuppgifter, säger Jan Olsson, kommissarie vid Nationellt IT-brottscentrum vid Polismyndigheten.

Olika tillvägagångssätt men samma mål
Tillvägagångssätten vid bedrägerierna varierar, men målet är detsamma: att få tag i pengar genom att exempelvis lura till sig personuppgifter, kapa konton eller stjäla identiteter.

- Det kan vara allt ifrån att en bedragare låtsas vara VD:n för en organisation och vilseleda personalen att utföra stora utlandstransaktioner, till att en privatperson får ett e-postmeddelande, till synes från banken, med uppmaningen att lämna ut bankkortsuppgifter eller inloggningsuppgifter, säger Jan Olsson.  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt