Skip to content

Insåg inte att kvinna som knappt gick att väcka sov - oenig hovrätt friar från våldtäkt

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Enligt vittnen och en filmsekvens sov den be-rusade kvinnan så djupt att hon knappt gick att väcka. Den 23-årige mannen hävdar dock att han inte insåg detta när han hade samlag med henne på en fest. Tingsrätten dömde honom för våldtäkt men en djupt oenig hovrätt friar honom nu efter-som det inte är bevisat att han verkligen hade uppsåt.

 

Kvinnan somnade på en soffa under en efterfest i Uppsala förra året och två vittnen upptäckte en stund senare att den 23-årige mannen hade samlag med henne medan hon sov. Vittnena avbröt då samlaget och ringde polisen.

Ett av vittnena filmade dessutom händelsen - någonting som senare kom att användas som bevisning.

Svår att väcka
Kvinnan sov så djupt att hon knappt gick att väcka men när hon väl vaknade berättade hon själv att hon inte hade några som helst minnesbilder av vad som hade hänt. Hon hade därmed inte ställt upp frivilligt på samlaget.

Den 23-årige mannen åtalades vid Uppsala tingsrätt för våldtäkt. Han nekade till brott och hävdade att han inte hade förstått att kvinnan sov. Enligt mannen hade hon tittat upp på honom när han lagt sig bredvid henne och svarat jakande på hans fråga om hon var vaken.

Mannen berättade också att kvinnan hade lyft på sig två gånger när han dragit ner hennes byxor och trosor och "i viss mån" även varit aktiv under samlaget.

Stillaliggande kvinna
Tingsrätten slog fast att kvinnan hade varit berusad och sov under samlaget. Enligt tingsrätten gav även filmsekvensen en "klar känsla" av att den stillaliggande kvinnan inte hade varit medveten om vad som hände.

Tingsrätten konstaterade därför att kvinnan hade befunnit sig i en särskilt utsatt situation och att det inte hade handlat om någon ömsesidighet. Det hade inte heller framkommit någonting som tydde på att kvinnan på något sätt skulle ha skickat signaler till mannen om att hon ville ha samlag med honom.

Mannen hade därför, enligt tingsrätten, varit likgiltig inför att kvinnan befann sig i ett sovande tillstånd - någonting som han hade utnyttjat på ett "otillbörligt" sätt. Mannen dömdes därför till två års fängelse och 115 000 kronor i skadestånd.

Befann sig i särskilt utsatt situation
Mannen överklagade till Svea hovrätt som nu slår fast att mannen i och för sig har haft samlag med kvinnan när hon befunnit sig i en särskild utsatt situation på grund av sömn och berusning men att det kan ifrågasättas om mannen verkligen hade uppsåt.

Eftersom kvinnan inte själv har kunnat lämna några uppgifter och eftersom vittnena inte har sett inledningen på samlaget utgår hovrätten därför från mannens egna uppgifter - nämligen att han inte insåg att det fanns en risk för att kvinnan sov.

Hovrätten skriver:

"Det är inte är ställt bortom rimligt tvivel att X (den tilltalade) insett att det funnits en risk för att MÄ (kvinnan) sovit när han påbörjat samlaget. X har uppgett att MÄ kanske inte varit vaken i slutet av det sexuella umgänget. Annat har dock inte framkommit än att X i samband med detta har avbrutit samlaget, vilket kan ha sammanträffat med att V1 och V2 (vittnena) kommit in i rummet." 

Mannen frias därför av hovrätten. Två av domarna - en hovrättsassessor och en nämndeman - är dock skiljaktiga och vill fälla mannen.

 

 

 

 

  • Alt-texten
    Luna Särman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt