Skip to content

Inget brott när mamma puttade "vild och stökig" femåring - hovrätten river upp misshandelsdom

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Det är bevisat att mamman "puttade" sin femårige son som var "vild och stökig" och inte ville gå och lägga sig - och att sonen då började gråta. Detta innebär dock inte att det är bevisat att mamman verkligen hade uppsåt till att orsaka sonen smärta. Hovrätten river därför upp tingsrättens dom för ringa misshandel och friar mamman.

 

Kvinnan åtalades vid Västmanlands tingsrätt för ringa misshandel efter en händelsen som inträffade en kväll när kvinnan skulle lägga sin femårige son och dennes tvåårige bror.

Kvinnans berättelse redovisas i tingsrättens dom:

"Läggningsrutinerna är alltid besvärliga. MÄ (pojken) var vild och började klättra omkring och hoppa. För att stoppa MÄ:s beteende och hindra honom från att hoppa mot henne 'pushade' hon MÄ 'kanske lite för hårt' med öppen hand i ansiktet. Handen träffade ena kinden." 

Började gråta
Pojken blev ledsen och började gråta, vilket fick barnets pappa att komma in i sovrummet. Sonen berättade då att mamman "hade slagit honom".

Kvinnan nekade till brott eftersom hennes "push" inte hade vållat någon smärta. Hon berättade också att hon och pojkens pappa höll på att separera och att hennes tillvaro just då var både "stressad och pressad".

Tingsrätten slog fast att kvinnan hade utdelat ett slag i pojkens ansikte, som i vart fall vållat "tillfällig mindre smärta" och dömdes därför mamman för ringa misshandel till 60 dagsböter à 60 kronor - alltså totalt 3 600 kronor. Däremot ansåg tingsrätten inte att pojken hade rätt till något skadestånd.

Domen överklagades till Svea hovrätt som nu friar mamman. Hovrätten utgår från samma bevisning som tingsrätten och skriver i sin dom:

Vild och stökig
"Det är utrett att X (kvinnan) har puttat MÄ för att få bort honom från sig när han och hans bror varit vilda och stökiga och inte velat lägga sig. Det är också utrett att hennes hand då träffade MÄ i ansiktet och att han blev ledsen och grät."

Hovrätten anser dock att åklagaren inte har bevisat att det handlade om "ett medvetet slag" och att det därmed inte är bevisat att kvinnan verkligen hade uppsåt "att orsaka MÄ smärta eller på annat sätt skada honom".

Hovrätten friar därför kvinnan.

 

 

 

 

 

 

 

Anna Ekdahl

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

16 comments

Ligger detta inom ramen för den allmänna åtalsplikten? Den som svarar ja bör beakta att den här typen av gärningar och "fysiska konfrontationer" i samband med att vuxna ska lugna ner stökiga barn sannolikt förekommer tusentals gånger varje dygn i Sverige.

Tycker du att man bör få använda våld mot sina barn?

Nästa steg blir att sätta dit den som har spjälsäng för olaga frihetsberövande

Använda våld, Ja definitivt, det kan föräldrarna t.o.m. vara skyldiga att göra i vissa situationer.

Misshandel ska däremot inte vara tillåtet, men att använda våld och att misshandla är inte samma sak.

Att använda våld kan t.ex. vara att hålla fast i barnets arm och på så sätt hindra denne från att springa ut framför en buss, det är inte misshandel och inte heller olaga frihetsberövande eller något liknande.

Det är för mycket trams från folk som inte kan se nyanser utan direkt slår bakut när de hör "våld" och inte fattar att allt handlar om gradskillnader och balans mellan positiva och negativa aspekter.

Det var ju en kvinna som åtalades, klart hon frias då. Annat hade det varit om pappan hade puttat sonen, man vet ju hur våldsamma män är till skillnad från kvinnor.

"hade uppsåt till att orsaka sonen smärta"
Smärtan orsakades då genom oaktsamhet=fällande dom.

Man kan väl inte misshandla någon av misstag? Det ligger väl ett uppsåtsrekvisit i det brottet?

Sen måste man naturligtvis kunna sätta ut handen för att stoppa en person, indet här fallet, att hoppa på en. Det är ju misshandel och man har ju rätt att freda sig.

För många år sedan då min ena dotter gick i 4 klass . Fick jag reda på att hon hade skolkat . Som konsekvens gav jag henne i uppdrag att städa skåpet under diskbänken.. Hon blev upprörd och berättade om det för sin llärare på skolna. Läraren gjorde en "orosanmällan" för att jag , hennes ord : straffat barnet , Socialtjänsten gjorde hembesök men innsåg att ingenting orätt hade hänt.. Det är inte lätt att vara förälder idag .

Å andra sidan...
1. Självklart måste Soc utreda alla anmälningar. Annars kan de inte veta vilka som är trams och vilka som är allvar. Det tycker jag vi alla ska vara glada för.

2. Börjar din dotter skolka redan i åk4 så finns det ju problem! Hålla på med konstiga "uppdrag" är inte bra föräldraskap. Föräldraengagemang handlar om helt andra saker.

Ja du Marie resultatet av min uppfostran har jag kvitto på i dag då de är vuxna .
Äldsta är beteende vetare nr 2 som skolkade är animerare av japansk anime PÅ japanska, detta trots att skolan lät oss båda veta att hon var uttdömd och inte skulle bli någonting pga svår dyslexi. Min lilla studerar till jurist .
Någonstanns gjorde jag kanske rätt ?

Det kan jag inte veta. (Barnens akademiska meriter kan inte heller avgöra det.) Konstiga "uppgifter" när en 10åring skolkar kallar inte jag att göra rätt i alla fall.

Och du kan bättre ? Nå så tala om hur det ska göras. Mina barn måt bra det ser jag inte som ett misslyckande iaf . Hur mår dina ?

1. Jag kommenterar av princip aldrig mina barn eller andra familjemedlemmar på nätet.

2. Visst skulle jag teoretiskt sett kunna berätta om pedagogik eftersom jag är fd lärare. Att lära sig pedagogik och barnpsykolog mm är dock mångåriga utbildningar som jag knappast kan komprimera i en kommentar i ett kommentarsfält.

3. Kan du verkligen inte förstå att jag reagerar på din kommentar när du beklagar dig över hur svårt det är att vara förälder?

1. Har du några egna barn? Har du ens några barnbarn?

2. Vad vet en gammal lärare om pedagogik?

3. Var såg du kommentaren om hur svårt det är att vara förälder?

4. Du skulle gått till Specsavers!

Svar på nr 3: Anita lör, 2018-10-06 20:00; Avslutar med meningen "Det är inte lätt att vara förälder idag ."

Men så bra att du är lärare och har pedagogiskt kunnande Slår min lekmanna kompetens då det var några år sedan jag arbetade aktivt på Barn och ungdomspsyk . Dock i mina barns ögon är jag inte pedagog eller psykolog utan av dem tilldelats titteln: Mamma.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.