Skip to content

Höjda löner för lagstiftarna - så mycket får riksdagsledamöterna från och med nästa månad

Foto: Fredrik Sandberg/TT

66 900 kronor. Så mycket kommer en riksdagsledamot att få i lön från och med nästa månad. Det motsvarar en löneökning med drygt två procent.

 

Riksdagens arvodesnämnd har beslutat höja riksdagsledamöternas arvoden med 1 500 kronor från 65 400 till 66 900 kronor i månaden från och med den 1 november 2018.

Nämnden skriver att man "beaktat de löneförändringar under 2016 som ägt rum på arbetsmarknaden" och därför beslutat att arvodet bör ökas.

Nämnden består av Johan Hirschfeldt, fd justitiekansler, Peter Egardt, tidigare landshövding i Uppsala och Barbro Holmberg, fd minister och landshövding.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

35 comments

Generalsekreteraren för Svenska Röda Korset har 93 000 kronor/månad. Fast det var det var förstås 1970. Generalsekreterare är ingen dålig titel. Min sambo får ut ungefär lika mycket. Om året. Hon är legitimerad pensionär.

2017 skulle det vara. Inte 1970. Hade vi lika många generaldirektörer på 70-talet?

Jag anser att det känns tryggt med pensionerade politiker och högre fd tjänstemän i nämnden. På så sätt kan man vara försäkrad om att våra politiska hjältar i riksdagen inte halkar efter lönemässigt eller när det gäller övriga förmåner...:)

Prata skit är tre gånger bättre betalt än att torka skit.

Det är djävligt bra betalt med tanke på, allmänt sett, hur föga attraktiva riksdagsledamöterna är som arbetstagare på den svenska arbetsmarknaden. Riksdagsledamöterna har föga imponerande CV:n och mycket påvra gymnasiebetyg i oftast lätta gymnasielinjer. Analytiska begåvningar är sällsynta bland den månghundrahövdade riksdagsmannaskaran.

Sedan att riksdagsledamöterna rikligt arvoderas av skattemedel för sitt s.k. lagstiftningsarbete, trots att ca 80 % av alla beslut som fattas i Riksdagen redan är fattade av EU, gör det hela än mer stötande för vanliga hederliga svenska skattebetalare. I realiteten fungerar riksdagsledamöterna som knapptryckarsoldater utan hjärna, men de förväntas också att delta i väl inövade debatter i riksdagens talarstol.

Och sedan finns det ingen anledning att det ska finnas hela 349 platser i Riksdagen. Det är inte kostnadseffektivt! Det finns alltså en hel del dödkött som borde skäras bort. Rimligare vore 175 riksdagsplatser. Varför ska det inte gå att rationalisera Riksdagen när näringslivet har fått göra det?

Men det värsta är nog riksdagsledamöternas generösa pensionsförmåner.

Eftersom statens Svenska Spel bolag har stulit verksamhetslogotypen till Svenska Spel och inte har betalat ägaren till Logotypen ännu är det ofattbart arrogant att höja löner innan skulderna till drabbat företag fått sina pengar, betalt för arbetet.
Dessutom har Moderaterna stulit Logotypen nya moderaterna av samma ägare och ej heller har moderaterna betalat för den logotyp de stulit av privat AKTIEBOLAG.

Det tycker jag faktiskt är en ganska dålig lön. IT-specialister, civilingenjörer specialistläkare mfl tjänar alla mycket bättre! De grupperna har ofta bättre förmåner också som inte granskas av media och därför inte hamnar i Aftonbladet.

Är arbetsuppgifterna frivilliga för de grupperna också?
Har de ledigt tre månader om året utöver semester också?
Har de gratis resor?
Har de undantag från trängselskatt?
Får de behålla lönen om de slutar jobba efter åtta år?
Får de gratis dubbelt boende?

Vilka förmåner menar du egentligen?

Inte för att jag brukar hålla med dig - tvärtom.
Men så sant. Jag undrar också vilka dessa ”ofta bättre förmåner” är?
Jag har arbetat som ingenjör på olika företag i runt 30 år, och den enda förmån jag har haft är en fruktkorg 1 gång i veckan.

Då har du haft en väldigt otur! och jag tror dig inte heller.
Möjlighet att förhandla sig till mer semester istället för övertidsersättning har de flesta. Friskvård har också i stort sett alla arbetsgivare samt lunchsubventioner.
Många lite högre tjänstemän har tillgång till övernattningslägenhet fjällstuga och konferensresor. Du måste ha valt fel bransch bara.

”Möjlighet att förhandla sig till mer semester istället för övertidsersättning har de flesta.”
Ja. Visst är det så. Anser du att detta är en förmån? För vem? Den anställde eller för arbetsgivaren? Det är nog det sämsta beslut en anställd kan ta i alla fall. Varför tror du att arbetsgivarna alltid försöker erbjuda detta? För att dom är snälla och månar om sina anställda? Eller för att dom tjänar på det ekonomiskt?

Det kan jag ifs helt hålla med om men varför då gnälla på Riksdagsmännens semester med tanke på hur mycket övertidsjobb de har.

...fast jag arbetar numera i privata näringslivet inom IT.
Jag bestämmer själv ganska mycket. Det är upp till mig att planera mitt eget arbete.
Jag kan ofta ta ut 3mån "extra semester" som kompensation mot all övertid.
Självklart betalar arbetsgivaren alla mina arbetsresor!
Självklart betalar arbetsgivaren min trängselskatt under arbetstid!
Jag har en viss "fallskärm".
Arbetsgivaren har övernattningslägenheter som jag har gratis tillgång till. (har inte koll på om jag förmånsbeskattas för det)

Ganska normalt faktiskt. Vad är problemet?

Här kan ni utan koll på verkligheten se hur många yrken som har en lön på 66 900 eller mer.

http://allastudier.se/jobb-o-lön/yrken/?q=&sortColumn=monthlySalary

Sedan så är ju lönerna i det verkliga livet individuellt satta utifrån den anställdes kompetens och prestation.
Vilken tur för våra politiker att det inte är så för dom.......

Kul med personer som bara kastar ur sig saker, och kallar det fakta.
Du måste vara en Socialdemokrat eller journalist.

En IT-specialist tjänar runt 48 000kr/mån efter 15 år i yrket.
Och medianlönen för en civilingenjör är 35 000 kr/mån.

Snitt kanske men lönerna är högre i Stockholm. Med IT-specialist menar jag inte heller gamla Cobol programmerare (även om vissa är eftertraktade numera) Dessutom handlar det ju också om ambitionen. Det gäller så klart att ta initiativ och ta på sig ledaransvar, personalansvar, ständigt fortbilda sig, vara innovativ.

Lönestatistik från SCB
Specialistläkare ca 78.000kr/mån
Ekonomi- och finanschefer, nivå 1 (män) ca 80.000kr/mån
Ekonomi- och finanschefer, nivå 1 (kvinnor) ca 60.000kr/mån
Affärsjurister (män) ca 60.000kr/mån
Matematiker ca 58.000kr/mån
Domare (män) ca 59.000kr/mån

https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/lonesok/Search/

Du är verkligen en Socialdemokrat.
Du vänder dina argument allteftersom dom visar sig inte vara riktigt riktiga...

Du skrev ju om IT-specialister och civilingenjörer. Eller? Och jag känner några hundra, så jag vet på ett ungefär vad vi tjänar.
Men nu tar du då istället upp specialistläkare och diverse chefer. Ok.

Och du. Tack för tipset. ”Det gäller så klart att ta initiativ och ta på sig ledaransvar, personalansvar, ständigt fortbilda sig, vara innovativ.” Det hade jag INGEN ANING OM.......
Men nu vet jag. Nu kommer nog min karriärer att ta fart, och jag kommer också att få 60 000 - 70 000 kr/mån.

KVINNOR. SUCK!

Jag beklagar dina erfarenheter men jag arbetar med IT i Stockholm och jag vet vad jag själv och en del av mina kollegor tjänar.
Ditt sista sexistiska fördomsfulla påhopp på kvinnor som grupp var onödigt men säger mycket om dig som person.

Arvodesnämnden beslutar inte, den lämnar förslag till riksdagen som sedan fattar beslut om sina egna arvoden.

Alltså det är bara helt fascinerande låg nivå på det här kommentarsfältet. Nu har jag kopierat hela denna sida. Nu har jag kopierat hela denna sida som minne och för att ev sprida vidare. Trist att en så pass seriös och intressant juristsida drar till sig den här typen av följare.

Ja så är det. Ta bort dina och Mikes inlägg så stiger nivån avsevärt i det här kommentarsfältet.

Ha ha ha....
Där satt den.

Kommentarstrådar som denna visar på behovet av ytterligare en funkion; anmäl som Foliehatt. Kommentarer som blir märkta som foliehatt kan sedan visas mot grå bakgrund istället för vit. Det skulle underlätta sållningen av de oseriösa kommentarerna.

Därmed kan konspirationsteoretikerna, korruptionsanklagarna och de generellt kränkta få behålla sin yttrandefrihet inom nuvarande gränser.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.