Skip to content

"Har gått till grundlagens förarbeten" - talmannen kräver inga garantier för budgeten från Kristersson

Talmannen Andreas Norlén och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Fredrik Persson/TT

Ulf Kristersson (M) får uppdraget att sondera möjligheterna att bilda regering. Det meddellade talmannen, tillika juris doktorn, Andreas Norlén idag. Han understryker att han har gått till grundlagens förarbeten och då kommit fram till att det inte är hans sak att kräva att den tilltänkta regeringen ska kunna få igenom en budget. 

 

Enligt Andreas Norlén har en majoritet av de andra partiledarna föreslagit att Ulf Kristersson ska få första försöket att bilda regering. 

Norlén påpekade att han inte gett Kristersson några andra ramar för sonderingen, exempelvis har han inte ställt något krav på att Kristersson ska garantera att en tilltänkt regerings budget ska gå igenom i riksdagen.

- Talmannen ska inte lägga sig i sakpolitiska frågor, vilket man gör om man lyfter in budgeten i kravet på en sonderingskandidat eller statsministerkandidat, säger Andreas Norlén under dagens presskonferens. 

- Jag tycker att rättsläget snarare pekar i motsatt riktning, att ett sådant krav endast skulle komplicera processen. 

Andreas Norlén har läst igenom de förarbeten som finns till regeringsformen och genom detta dragit slutsatsen att han inte bör ställa krav på Kristersson att redan nu bevisa att man kan få igenom en budget. 

- Det är som bekant lättare att bli statsminister än att få igenom sin budget. Jag som talman har inte formellt stöd att ställa andra krav på en statsministerkandidat än att han tolereras av kammaren, säger Andreas Norlén

- Däremot anser jag att den som aspirerar på statsministerposten ska överväga vilka möjligheter han eller hon har att få igenom sin budget och andra viktiga reformer i riksdagen.

Vid en presskonferens tidigare idag bedyrade Ulf Kristersson att han kommer att göra allt för att bilda en Alliansregering. 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt