Skip to content

"Grovt kriminella finansierar sin verksamhet så här" - 12 000 ID-kapningar i månaden

Foto: Thomas Winje Øijord/TT

Varje månad anmäls cirka 12 000 ID-kapningar - och varje dag görs i genomsnitt knappt 300 köp på internet med kortuppgifter som har stulits i samband med dataintrång.

 

- Den här typen av brott har ökat med 34 procent jämfört med föregående år", säger Jan Olsson vid Polismyndighetens Nationella bedrägericenter.

Statistiken kommer från Polismyndigheten som understryker att i princip vem som helst kan köpa stulna kortuppgifter på nätet idag.

- Vi ser en tydlig trend i att grovt kriminella i allt större utsträckning finansierar sin verksamhet via olika typer av bedrägerier, säger Jan Olsson.

Den vanligaste typen av ID-kapning - cirka två av tre anmälda brott - är så kallad "card not present" vilket innebär att någon genomför ett köp online utan att ha det fysiska kortet.

- Det här är en typ av brott som inte går att utreda bort utan det måste till fler brottsförebyggande åtgärder, både via myndigheter och kommersiella aktörer, säger Jan Olsson.

Under oktober måndag genomför Myndigheten för beredskap, MSB, och polisen en gemensam insats kring informationssäkerhet vilken sammanfaller med europeiska informationssäkerhetsmånaden.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt