Skip to content

"Förvirrande och oklara besked" - regeringen anklagas för dubbla budskap om åklagarsamarbete

Foto: Stina Stjernkvist/TT

För andra gången på kort tid öppnade stats-minister Stefan Löfven (S) upp för att Sverige kan ansluta sig till det europeiska åklagarsamarbetet Eppo. Ett besked som har väckt starka känslor hos den borgerliga oppositionen. 

 

Sverige har tidigare sagt tydligt nej till att gå med i den europeiska åklagarmyndigheten, Eppo, vars främsta syfte är att stävja brott mot EU-budgeten.

Nyligen öppnade dock statsminister Stefan Löfven (S), under ett anförande i EU-nämnden, för att Sverige mycket väl kan ändra sitt beslut att inte delta i samarbetet. 

Samma dag dementerade justitieminister Morgan Johansson (S) att någon omprövning av beslutet var aktuell. 

- Det är inte aktuellt i dagsläget, sa Morgan Johansson till Europaportalen. 

Ännu en öppning för samarbete
Under förra veckans utfrågning med statsministern i riksdagen EU-nämnd överraskade återigen Stefan Löfven med att säga att det aldrig är fel att se över regeringens nuvarande ståndpunkt i frågan om det europeiska åklagarsamarbetet.

- När det gäller Eppo är det något vi tittar på så vi ska inte utesluta det. Man får nog ompröva lite vartefter som man ser hur utvecklingen går.

- Det beslut som ligger, det ligger där, men det är aldrig fel att se över om detta är rätt hållning just nu eller ska vi förändra den, sade statsminister Stefan Löfven till EU-nämnden. 

"Förrvirrande och väldigt oklart"
Så väl oppositionen som Vänsterpartiet har efter Löfvens senaste uttalande uttryckt förvåning och kritik mot regeringens hantering av frågan. 

- Just nu är det förvirrande och väldigt olika besked från statsministern respektive justitieministern. Justitieministern har stängt dörren och statsministern har öppnat den två gånger. Vi vill gärna veta vad som gäller, säger oppositionsledaren i EU-nämnden, moderaten Karin Enström, till Europaportalen.

Även V stämmer in i kritiken
Även Vänsterpartiet är kritiskt till Löfvens nya hållning i frågan. 

- Det har varit väldigt oklart från regeringen vilken ståndpunkt man har men vi tycker att det inte finns någon anledning att gå in i Eppo. Det är dåligt att regeringen skickar dubbla budskap, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt till Europaportalen.

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt