Skip to content

"Försöker skrämma till tystnad" - skyddsombud avsatt efter uttalande om gränspolisen

Foto: Johan Nilsson/TT

Efter tre år på posten avsattes Gränspolisenhetens skyddsombud Ulf Rydström. Detta efter att ha talat ut i media om vad han anser är allvarliga brister vid de svenska gränskontrollerna - ett beslut som nu möter hård kritik inifrån polisen.

 

- De försöker skrämma kritiker till tystnad, säger Ulf Rydström till Expressen.

Det var tidningen Kvällsposten som nyligen publicerade delar av en läckt EU-rapport som riktade hård kritik mot de svenska gränskontrollerna (se även Dagens Juridik 2018-09-17 och 2018-09-19

Trädde fram i media
Mindre än ett dygn efter Kvällspostens publicering valde Gränspolisenhetens skyddsombud, Ulf Rydström, att träda fram i media och bekräfta den dystra bilden av gränskontrollerna som beskrivits i rapporten. 

Dagen efter framträdandet i media avsattes Rydström som skyddsombud av polisförbundsområde ”Kamraterna”, något som nu fått kollegor inom myndigheten att reagera. 

- Deras handlande är ett direkt övergrepp mot demokratin, mot meddelarfriheten som offentliga tjänstemän och myndighetsanställda omfattas av, säger Sasa Ristic, nationell utbildare inom gränspolisen, till Expressen.

"Poliser mår dåligt"
Peter Grannars är ordförande i polisförbundsområde "Kamraterna":

- Det är klart att artikeln spelat en roll i det här. Den visar att han inte bryr sig om styrelsen, om sin roll som huvudskyddsombud, att han bara kör sitt eget race, säger han till Kvällsposten.

- Vi har verkligen försökt, ska du veta. Men jag delar inte Ulfs verklighet. Många poliser mår dåligt sedan han medverkade i artikeln. Även om han inte var med som representant för styrelsen så förknippas han hårt som skyddsombud.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt