Skip to content

Flydde från livstidsdom för trippelmord i Sverige - döms till döden i Libanon för samma brott

Foto: Polisens förundersökning

Den 25-årige man som dömdes till livstids fängelse av hovrätten flydde till Libanon innan domen hann verkställas. Han har under tiden ansökt om resning i Sverige men döms nu av libanesisk domstol till döden - ett straff som dock kommer att omvanldas till livstids straffarbete. 

 

Det var i mars 2015 som tre unga människor sköts ihjäl i Uddevalla i vad som av polisen har beskrivits som en "ren avrättning".

Tidigt i utredningen riktades polisens misstankar mot två bröder, varav den ena dömdes till livstids fängelse redan i tingsrätten medan den andra friades.

I hovrätten dömdes sedermera båda bröderna till livstids fängelse för tre mord. Eftersom en av dem hade friats i tingsrätten befann han sig under rättegången i hovrätten på fri fot.

Flydde till Libanon
Mannen lyckades fly till Libanon och blev internationellt efterlyst. Han greps 2016 av Libanesisk polis på uppmaning av Interpol.

Sverige har flera gånger försökt att få mannen utlämnad, men libanesiska myndigheter har vägrat med motiveringen att det inte finns något utlämningsavtal mellan Sverige och Libanon.

Sökte resning 
Tidigare i år sökte mannen resning i Sverige. Med hjälp av sin advokat Björn Hurtig gjordes nya brottsplatsundersökningar, man åberopade nya vittnen och ifrågasatte flertalet av de vittnesmål som legat till grund för den fällande domen. 

I somras beslutade dock Högsta domstolen att inte bevilja resning.

Döms till döden
Nu döms den numera 25-åriga mannen i libanesisk domstol till dödsstraff för trippelmordet i Uddevalla. 

Libanon, som inte längre verkställer dödstraff, kommer dock att omvandla domen till livstids straffarbete. 

Han döms dessutom att betala ett skadestånd på cirka 300 000 kronor till två av de tre offrens anhöriga.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt