Skip to content

Flydde från livstidsdom för trippelmord i Sverige - döms till döden i Libanon för samma brott

Foto: Polisens förundersökning

Den 25-årige man som dömdes till livstids fängelse av hovrätten flydde till Libanon innan domen hann verkställas. Han har under tiden ansökt om resning i Sverige men döms nu av libanesisk domstol till döden - ett straff som dock kommer att omvanldas till livstids straffarbete. 

 

Det var i mars 2015 som tre unga människor sköts ihjäl i Uddevalla i vad som av polisen har beskrivits som en "ren avrättning".

Tidigt i utredningen riktades polisens misstankar mot två bröder, varav den ena dömdes till livstids fängelse redan i tingsrätten medan den andra friades.

I hovrätten dömdes sedermera båda bröderna till livstids fängelse för tre mord. Eftersom en av dem hade friats i tingsrätten befann han sig under rättegången i hovrätten på fri fot.

Flydde till Libanon
Mannen lyckades fly till Libanon och blev internationellt efterlyst. Han greps 2016 av Libanesisk polis på uppmaning av Interpol.

Sverige har flera gånger försökt att få mannen utlämnad, men libanesiska myndigheter har vägrat med motiveringen att det inte finns något utlämningsavtal mellan Sverige och Libanon.

Sökte resning 
Tidigare i år sökte mannen resning i Sverige. Med hjälp av sin advokat Björn Hurtig gjordes nya brottsplatsundersökningar, man åberopade nya vittnen och ifrågasatte flertalet av de vittnesmål som legat till grund för den fällande domen. 

I somras beslutade dock Högsta domstolen att inte bevilja resning.

Döms till döden
Nu döms den numera 25-åriga mannen i libanesisk domstol till dödsstraff för trippelmordet i Uddevalla. 

Libanon, som inte längre verkställer dödstraff, kommer dock att omvandla domen till livstids straffarbete. 

Han döms dessutom att betala ett skadestånd på cirka 300 000 kronor till två av de tre offrens anhöriga.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

9 comments

Med tanke på den höga moraliska och etiska standard - rentav på göteborgsnivå! - som råder i Libanon är det ju lyckligtvis helt uteslutet att hans familj mutar honom fri om något år.

Don´t do the crime, if you can´t do the time.
3 unga personer mördas, som ren avrättning. Jag kan ju inte riktigt se något fel med att mördaren får betala priset för vad han ställt till med.

Mycket tillfredställande och intressant. Kan han begära att få avtjäna straffet i Sverige ? Hur gäller livstid i Libanon jämfört med Sverige ? Denna dom måste väl ha en återhållande effekt på de som trott att de alltid klarar sig !

Återhållande effekt? Tror du att människor upphör med dödligt våld för att de fruktar straffet? Titta på länder som verkställer dödsstraff eller livstidsstraff också för den delen.

Straffet må ha andra syften med just preventionen är närmast obefintlig när det gäller grova våldsbrott.

Ständigt detta påstående..... ”preventionen är närmast obefintlig när det gäller grova våldsbrott”.

Man kan, får och ska givetvis få ha olika åsikter om effekten av långa fängelsestraff.
Men vad som är odisputabelt är det faktum att det är svårt för grova brottslingar som mördare och våldtäktsmän att fortsätta med brottsliga gärningar så länge dom sitter bakom lås och bom.
Och det har ett stort värde i mina ögon.

Tro mig, snart kommer artiklar i pressen som beskriver den dömdes vedermödor och lidande i det libanesiska fängelset där han tom tvingas arbeta. Han är ju trots allt " göteborgare ". Regeringsplanet görs redo !

Du hade rätt.

https://www.expressen.se/gt/martin-salibas-kommande-liv-i-skrackfangelse...

Snyft. Stackars Martin.
”Tillgången på dricksvatten är ofta bristfällig, kvaliteten på maten dålig, de sanitära faciliteterna är undermåliga – precis som ventilation, belysning och klimatanläggningar – och celler byggda för två intagna kan husera upp till tio fångar, uppger organisationen.”

Äsch. Det klarar säkert en tuff kille som Martin.

Personligen så hoppas jag att han blir någons flickvän i fängelset.

Kanske inte helt oväntat att Expressen, oberoende imbecill ( i bemärkelsen okunnig kanske bör nämnas ), agerar i saken.

Några snabbkommentarer:
1. Prevention är väl att man förhindrar att brottet öht begås. Jag tror att enda riktigt preventiva medel är just dödsstraffet för (och enbart för) just kvalificerat mord. Låter primitivt men när man har det helt klart för sig att man dör som resultat av detta så är det det närmast man kan komma till att förmå en våldsverkare att avhålla sig. Men våra mänskliga rättigheter tar knappt hänsyn till den dödes släckta liv och de efterlevandes förstörda och evigt plågade liv och fokuserar hellre på mördarens livskvalitet. Jag VET hur det känns när en nära anhörig blivit mördad på ett bestialiskt sätt.
2. Det är utomordetligt konstigt, ja skändligt, att svenska rättsvårdande instanser inte är måna om att en svensk lagakraftvunnen dom verkställs och erbjuder den DÖMDA mördare rättshjälp medan man nekar mordoffrens familjer rättshjälp när målet tas upp till omprövning utomlands, dit den dömda mördaren tagit sin tillflykt. Försök till bortförklaring klingar falskt.
3. Rättssäkerheten i Sverige är en chimär. Godtycket är legio. Vill man klara sig bör man sikta på en statlig anställning. Där kan man vara trygg och väl omhändertagen av kamraterna.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.