Skip to content

Egna filmer fäller kvinna och man för grova barnvåldtäkter - får tio och tolv års fängelse

Foto: Henrik Montgomery/TT

När flickans "familjehemsmamma" fotograferade henne lättklädd övergick det successivt till flera år av grova sexuella övergrepp. Kvinnan döms nu av hovrätten till tio års fängelse och hennes sambo till tolv års fängelse. En stor del av bevisningen utgörs av parets egna bilder och filmer av övergreppen.

 

Mannen och kvinnan – båda i 30-årsåldern – åtalades vid Uddevalla tingsrätt för upprepade fall av grov våldtäkt mot barn som hade riktat sig mot en flicka som idag är i 18-årsåldern men som var i nioårsåldern när hon kom i kontakt med mannen som jobbade på hennes fritids.

Mannen utsågs år 2010 till kontaktperson för flickan för att hjälpa henne med läxläsning och med tiden kom flickan att tillbringa vardagskvällarna hemma hos mannen och hans dåvarande sambo - alltså den kvinna som senare skulle komma att åtalas.

Blev som extrafamilj
Flickan har berättat att hon trivdes "jättebra" och att paret kom att bli som en "extrafamilj" för henne. De utsågs också senare till familjehemsföräldrar för henne.

Vid ett tillfälle sminkat och fotograferade kvinnan flickan för att hon skulle få en ny profilbild till Facebook – och efter detta har relationen förändrats:

"Under 2010 blev det mer och mer fotografering av henne och successivt blev hon alltmer lättklädd på fotografierna", har flickan själv berättat.

Pennalism
Sedan har "allt skett fort och det blev normaliserat att det skulle vara sexuella övningar”". Flickan har berättat att kvinnan under flera år förgrep sig på henne när mannen "spelade golf eller satt och tittade på fotboll".

Ofta har det handlat om övergrepp där olika former av sexleksaker använts och ofta har det funnits förnedrande eller pennalistiska inslag.

Det visade sig att mannen var inblandad i övergrepp som kvinnan inte bara hade genomfört utan också filmat och fotograferat – och att han "beställt" olika specifika "scenarier". Med tiden började mannen också förgripa sig på flickan.

Mutades med presenter
När hon blev äldre förstod hon att övergreppen var fel och började säga nej till sex – samtidigt som mannen och kvinnan mutade henne med presenter för att inte berätta om övergreppen för socialtjänsten.

Flickan berättade till slut allting för sin syster. Enligt hennes själv var det viktigt eftersom mannen och kvinnan arbetade med barn som också riskerade att bli utsatta.

Tingsrätten ansåg att flickan hade gjort ett mycket trovärdigt intryck och tog fasta på flera av de filmer på övergrepp som mannen och kvinnan hade spelat in och som hade åberopats som bevisning.

SMS mellan kvinnan och mannen
Flickan berättelse fick också stöd av ett stort antal SMS mellan mannen och kvinnan där det bland annat framgår att paret medvetet väntade med att introducera mannen i övergreppen för att de trodde att flickan då skulle vara mer samarbetsvillig.

Tingsrätten beskrev handlingarna som "ett fullständigt oacceptabelt svek från vuxenvärlden". Mannen dömdes därför till tolv års fängelse och kvinnan – som gjort sig skylig till färre brott – dömdes till tio års fängelse.

De dömdes också att betala 850 000 kronor i skadestånd till flickan.

Ett hundratal övergrepp
Domen överklagades till Hovrätten för Västra Sverige som i stort instämmer till tingsrättens bedömning och fastställer straffen för mannen och kvinnan.

Hovrätten anser att det är bevisat att kvinnan har gjort sig skyldig till åtminstone 30 brott som ska rubriceras som antingen grov våldtäkt mot barn eller grovt sexuellt övergrepp mot barn. I mannens fall handlar det om cirka 70 liknande brott.

Hovrätten sänker dock skadeståndet till 625 000 kronor med hänvisning till praxis kring den del som avser kränkning.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt