Skip to content

Efter domen i EU-domstolen - Fredrick Federley "för öppenhet" men vägrar redovisa egna kvitton

Fredrick Federley (C), EU-parlamentariker. Foto: Fredrik Persson/TT

EU-parlamentariker behöver inte redogöra för allmänheten hur de disponerar sina 47 000 kronor i månaden i "kontorspengar" från EU. Det slår EU-domstolen fast. Den svenska EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) är för ökad öppenhet - men säger nej till att själv redovisa sina kvitton. 

 

Varje månad får ledamöterna i EU-parlamentet ut 4 416 euro, cirka 47 000 kronor, i ett särskilt bidrag som kallas "kontorspengar".

Pengarna är tänkta att i första hand gå till kontor i politikernas hemland samt täcka de administrativa kostnader som ledamöterna drar på sig i sitt arbete.

Journalister fattade misstankar
För ett antal år sedan avslöjade dock ett internationellt reporternätverk att medlen i flertalet fall slussades in på politikernas privata konton och i andra fall gick till kostnader för kontor som inte existerande. 

Samma reporternätverk kunde även avslöja att flera tyska EU-parlamentariker använde pengarna för att betala för kontorslokaler i sina egna hem. 

EU-parlementet säger nej
I sin fortsatta granskning av vart "kontorspengarna" tar vägen stötte reportrarna på patrull i form av att EU-parlamentet år 2015 sade nej till att lämna ut kvitton och annnan dokumentation. 

Reportrarna överklagade då beslutet till EU-domstolen och förra veckan, tre år senare, kom domen som innebär att handlingar får lämnas ut endast om det får anses nödvändigt - någonting som reportrarna inte lyckats göra gällande i detta fall, enligt domstolen.

I domen går att läsa att huvudskälet till att allmänheten nekas insyn är att redovisningen innehåller personuppgifter vilket innebär att ledamöternas integritet riskerar att kränkas om de lämnas ut. 

För öppenhet men vägrar redovisa egna kvitton
Enligt Europaportalen har många av de svenska ledamöterna i EU-parlamentet röstat för ökad öppenhet från parlamentets sida. 

En av dem som röstat för ökad öppenhet är Fredrick Federley (C), som trots detta vägrar att redovisa sina egna kvitton. 

- Anledningen till varför Fredrick inte lämnat ut dokumenten är därför att regelverket inte kräver det, säger hans pressekreterare Morgan Berglund-Williams till Europaportalen. 

"Krävs ingen redovisning"
Han uppger att kvitton heller aldrig har efterfrågas från EU-parlamentets sida. 

- I dag krävs det ingen redovisning alls i EU-parlamentet, vi sparar vara kvitton i en pärm men det är aldrig någon som frågar efter dem, säger Morgan Berglund-Williams.

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt