Skip to content

Domstolar skrotar telefax - inte längre lagkrav för myndigheter

Foto: TT

En gång i tiden gick telefaxnumret 08-653 34 44 varmt. Idag använder de flesta e-mail. Stockholms tingsrätt har därför beslutat att från och med årskiftet skrota sin telefax - och går därmed i Nacka tingsrätts fotspår.

 

Redan den 1 juli i år försvann lagkravet på att myndigheter måste ha telefax. Detta framgick tidigare av förvaltningslagen.

Som ett led i digitaliseringsarbetet och för att skicka handlingar på ett säkert sätt har Stockholms tingsrätt nu inlett "en utfasning" av faxen.

Tingsrätten kommer att sluta skicka dokument via telefax från och med den 12 november och kommer preliminärt inte att kunna ta emot dokument via fax från och med den 1 januari nästa år.

Tingsrätten hänvisar till sin offentliga e-mail: stockholms.tingsratt@dom.se och till domstolens kontaktformulär där meddelandet lagras krypterat på en server. 

Stockholms tingsrätt följer därmed i spåren efter bland annat Nacka tingsrätt som i samband med sin flytt till Sickla den 1 oktober i  år skrotade sin fax. Nacka tingsrätt kan sedan dessa varken skicka eller ta emot några handlingar per fax.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt