Skip to content

DO granskar sexuella trakasserier i byggbranschen - begär in riktlinjer och rutiner från arbetsgivare

Foto: Henrik Montgomery/TT

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har beslutat att granska 50 företag inom bygg- och anlägg-ningsbranschen. Syftet är att kontrollera att företagen har både riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.

 

- Metoo-uppropen bekräftar att det är särskilt viktigt att säkerställa att arbetsgivare har ett pågående främjande och förebyggande arbete mot diskriminering och då särskilt sexuella trakasserier, säger Peter Wråke, chef för rättsenheten arbetsliv vid DO

- Vi fortsätter vår granskning av arbetsgivare och nu är det byggbranschen som blir nästa bransch. 

Inledningsvis har DO begärt in uppgifter från 50 företag inom branschen.

Tillsynen är en fortsättning på den granskning DO inledde förra året i samband med att de nya bestämmelserna om aktiva åtgärder i diskrimineringslagen trädde i kraft.

Hittills har bland annat alla kommuner och landsting granskats.

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

5 comments

Det är tur att vi har DO som kan visa var skåpet skall stå. Hoppas de stackarna inte får alltför bitsk "kritik". De kan ju bli ledsna..:):):)

En mer korrekt beskrivning är nog att DO nu ska kontrollera att bolagens byråkratiska skikt (HR mfl) nu domineras av de radikalfeministiskt indoktrinerade skuldbeläggarna av män och att bolagens ledning gett dessa fritt spelrum och obegränsad finansiering att kryssa i alla rutor så att skulden är utdelad redan i förväg.
Det är vad som idag kallas "främjande och förebyggande arbete mot diskriminering och då särskilt sexuella trakasserier", dvs det handlar om att ge en grupp frikort för att diskriminera och trakassera medans den andra bestraffas oavsett om de gör något eller inte.

Tänk att sex kan vara så intressant. En hel del köpslående får man förmoda när DO är med i leken.

Oavsett DO och ev överenskommelser med " branschen" kommer det att vara samma snack i byggfutten. Det är nämligen så att vissa saker kan " skrivbordsnissarna" inte styra över. Fina avsiktsförklaringar må så vara men gubbarna som drar in " fliset" brukar bestämma till slut.

Oavsett DO och ev överenskommelser med " branschen" kommer det att vara samma snack i byggfutten. Det är nämligen så att vissa saker kan " skrivbordsnissarna" inte styra över. Fina avsiktsförklaringar må så vara men gubbarna som drar in " fliset" brukar bestämma till slut.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.