Skip to content

"Blir svagare för varje år" - MSB kräver miljardinvesteringar i polisens kommunikationsradio

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett högprioriterat beslut för den nya regeringen måste vara att införa en ny kommunikationsradio för polis och räddningstjänst. Det anser MSB:s generaldirektör och före detta rikspolischefen Dan Eliasson. 

 

- Det är väldigt viktigt att en nytillträdd regering tar sig an frågan om hur framtidens säkra kommunikation ska se ut i Sverige, säger Dan Eliasson till p4 Örebro.

- Det finns några vägval om hur det ska finansieras och vilka ska driva nätet. Därför behövs det snabba besked av en ny regering.

Stora brister i dagsläget
I dagsläget upplever polisen stora brister med det nuvarande systemet eftersom det inte går att skicka bilder och rörligt material på ett säkert och tillfredsställande sätt.

Enligt Andreas Johansson, sambandsansvarig vid polisen i region Bergslagen, är ett exempel på detta att ledningscentralen inte kan dela viss information med patrullerna ute på fältet. 

- Vi har ärenden där målsäganden ringer in om olika händelser och vill skicka bilder eller filmer på gärningsmän eller liknande och sådana vill vi kunna förmedla direkt till våra patruller. 

- Det kan vi inte göra på ett säkert sätt idag, säger Andreas Johansson till p4 Örebro. 

En övergång kostar miljarder
Enligt en statlig utredning från förra året kommer en övergång till ett nytt kommunikationsnät att kosta mellan tre och sex miljarder kronor. Utöver detta tillkommer dessutom kostnader för underhåll och nya enheter till användarna.

Samma utredning slog även fast att en övergång till ett nytt nät kommer att ta cirka fem år, vilket är en av anledningarna till att Dan Eliasson kräver ett snabbt beslut i frågan. 

- Det svenska samhället kommer inte att få den funktionalitet med modern kommunikation som behövs. Vi blir svagare än vi borde vara för varje år som går, säger Dan Eliasson till p4 Örebro. 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

Storebror ser dig! Inte?

MSB kräver miljardinvesteringar i polisens radiosystem. Polisens? Jag trodde det var MSB:s system som bland annat polisen hyr in sig på för hundratals miljoner varje år.

Från kollega som använder nuvarande "RAKEL" anges att man saknar möjlighet att snabbt överföra bilder från exvis brottsplats eller på anhållna personer. Vad som tidigare stått att läsa i facktidskkrifter var att redan det äldre GSM-systemet innehöll den funktionalitet som RAKEL skulle erbjuda, exvis prioritet som gjorde att en användare kunde lägga beslag på kapacitet om så erfodrades, men detta beaktades inte så man investerade...

Det svenska mobilnätet, ( NET1 ) som används av polis, räddningstjänst, kustbevakning och kärnkrafts- och elnätsövervakning är i utländska händer.

Okänt för de flesta är att Sveriges strategiskt mest viktiga basnät (NET1 ) ägs och kontrolleras av Leonard Blavatnik, en rysk oligark med kopplingar till Rysslands president Vladimir Putin.

Net1 medverkar även i ett pilotprojekt kring säkra datatjänster i RAKEL, initierat av Myndigheten för samhällskydd och beredskap.
Inget ont om Leonard Blavatnik, men Myndigheternas radio- och kommunikationssystem bör hållas inom svenska gränser och ägas av svenska staten.

https://www.va.se/nyheter/2014/04/23/svenska-sakerhetsnatet-ar-i-ryska-h...

https://www.op.se/artikel/opinion/ledare/stoppa-auktionen-innan-svensk-k...

http://www.mynewsdesk.com/se/net1/pressreleases/net1-medverkar-i-pilotpr...

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.