Skip to content

"Betyder mycket för HBTQ-personer" - Europarådet röstade ja till "regnbågsfamiljers" rättigheter

Foto: Gregor Fischer/TT

Europaparådets parlamentariska församling har rörstat igenom en resolution som rekommenderar de anslutna länderna att ge så kallade "regnbågs-familjer" samma lagstadgade rättigheter som andra familjer.

 

- Jag är otroligt nöjd och glad, detta betyder mycket för hbtq-personer i Europa, säger den svenske rapportören och medförfattaren till förslaget Jonas Gunnarsson (S) till Europaportalen. 

Den rådgivande resolutionen förbjuder alla typer av diskriminering av regnbågsfamiljer och hbtq-personer och omfattar samtliga områden som kan bli aktuella, såväl när det gäller familjelivets juridik, som rätten till sjukvård och exempelvis lesbiska singelkvinnors rätt till insemination.

- Vad som också är unikt är att resolutionen uppmanar medlemsstaterna att de måste se till att det i lag finns stöd att legalisera unionen mellan två människor.

- Till exempel med samboskap, partnerskap eller äktenskap. Det är allt det mest viktiga, säger Jonas Gunnarsson (S) till Europaportalen. 

I dagsläget tillåter 14 av 28 medlemsländer samkönade äktenskap och 8 av 28 länder möjligheten att registrera partnerskap för samkönade par.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt