Skip to content

"Betyder mycket för HBTQ-personer" - Europarådet röstade ja till "regnbågsfamiljers" rättigheter

Foto: Gregor Fischer/TT

Europaparådets parlamentariska församling har rörstat igenom en resolution som rekommenderar de anslutna länderna att ge så kallade "regnbågs-familjer" samma lagstadgade rättigheter som andra familjer.

 

- Jag är otroligt nöjd och glad, detta betyder mycket för hbtq-personer i Europa, säger den svenske rapportören och medförfattaren till förslaget Jonas Gunnarsson (S) till Europaportalen. 

Den rådgivande resolutionen förbjuder alla typer av diskriminering av regnbågsfamiljer och hbtq-personer och omfattar samtliga områden som kan bli aktuella, såväl när det gäller familjelivets juridik, som rätten till sjukvård och exempelvis lesbiska singelkvinnors rätt till insemination.

- Vad som också är unikt är att resolutionen uppmanar medlemsstaterna att de måste se till att det i lag finns stöd att legalisera unionen mellan två människor.

- Till exempel med samboskap, partnerskap eller äktenskap. Det är allt det mest viktiga, säger Jonas Gunnarsson (S) till Europaportalen. 

I dagsläget tillåter 14 av 28 medlemsländer samkönade äktenskap och 8 av 28 länder möjligheten att registrera partnerskap för samkönade par.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

Säger inget för jag har sett homosexuella uppfostra barn bättre än heterosexuella.
Alla människor är olika.

Pedofilerna ni vurmar om så mycket är dock en annan femma.

Pratar du utifrån egen erfarenhet?

Jag är avvikande men inte på det sättet.

Varför har ni lämnat kvar
en ynka liten kommentar

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.