Skip to content

Avbröt våldtäkt "genast" när kvinnan vaknade - hovrätten halverar straffet

Foto: DJ

Mannen påbörjade en våldtäkt mot den sovande kvinnan men avbröt den omedelbart när hon vaknade. Våldtäkten är därför att betrakta som "mindre grov" och hovrätten sänker straffet till tio månaders fängelse.

 

Den 20-årige mannen åtalades vid Sundsvalls tingsrätt för våldtäkt mot en sovande kvinna.

Enligt åtalet hade mannen och kvinnan druckit alkohol tillsammans med vänner och efter krogrundan åkt hem till en av deltagarna. 

En av kvinnorna var så berusad och trött att hon gick och lade sig. Hon blev omhändertagen och omstoppad av sin väninna.

DNA på könsorganet
Mitt i natten vaknade kvinnan av att den 20-årige mannen höll henne om midjan och hade påbörjat ett samlag med henne. Han avbröt dock våldtäkten när kvinnan vaknade, skrek och slog honom ifrån sig.

Bevisningen utgjordes av kvinnan egen berättelse som tingsrätten bedömde som trovärdig och vittnesmål från väninnan som bland annat berättade hur hon hade sett mannen sitta på sängkanten med uppknäppta byxor efter att kvinnan hade skrikit starkt. Kvinnans DNA kunde också säkras på mannens könsorgan.

Mannen nekade till brott och hävdade att DNA-beviset kunde förklaras av att han hade klappat kvinnan på armen och då fått lite av hennes svett på sig - någonting som dock motbevisats av ett sakkunnigutlåtande.

Låg ålder på våldtäktsmannen
Tingsrätten slog fast att mannen hade påbörjat ett samlag med kvinnan som befann sig i en särskilt utsatt situation till följd av sin sömn. Med tanke på mannens låga ålder dömdes han till ett år och nio månaders fängelse - alltså tre månader under straffminimum för våldtäkt. Han skulle också betala 116 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Domen överklagades till Hovrätten för Nedre Norrland som också slår fast att mannen är skyldig.

Avbröt genast
Hovrätten anser dock att våldtäkten är "mindre grov". Eftersom könsdelarna hade vidrört varandra var brottet fullbordat även om någon penetration inte hade hunnit ske. Hovrätten skriver dessutom i sina domskäl:

"Övergreppet har, såvitt kommit fram, varit kortvarigt och X (den tilltalade) har genast avbrutit sitt agerande när målsäganden vaknade och protesterade. Det har inte förekommit något våld eller hot om våld och målsäganden har inte åsamkats någon fysisk smärta."

Hovrätten dömer därför mannen till tio månaders fängelse och 82 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

 

 

 

 

  • Alt-texten
    Anna Ekdahl

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt