Skip to content

Ändrad förmånsbeskattning för privat sjukvård - Skatteverket reder ut nya lagen

Foto: TT

Det spelar inte längre någon roll om arbetsgivaren erbjuder privat eller offentlig sjukvård som förmån. Beskattningen ska vara den samma. Det slår Skatteverket fast i ett ställningstagande. 

 

- Vi var tvungna att komma med det här ställningstagandet för att tydliggöra att den vanliga rehabiliteringen som de flesta arbetsgivarna erbjuder, som naprapat och psykologihjälp, fortfarande är skattefritt även om det är sjukvård, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket till TT. 

En ny lagstiftning när det gäller förmånsbeskattning av sjukvård trädde i kraft i somras och nu slår alltså Skatteverket fast att förmånsbeskattningen ska vara densamma - oavsett privat eller offentlig vård. 

Fram till den 1 juli år beskattades privat och offentlig sjukvård som bekostades av en arbetsgivare olika, men sedan den nya lagstiftningens trädde i kraft är det samma förmånsbeskattning oasvett vem som är "huvudman" för vården. 

Inte heller vård som går utanför vad som kan anses vara rehabilitering är skattefritt längre. 

Exempelvis är det inte längre skattefritt att gå ned i lön i utbyte mot att arbetsgivaren betalar en operation i den privata sjukvårdens regi. 

- Betalar arbetsgivaren saker som är så personliga som operationer och allmänna läkarbesök så ryms inte det i rehabilitering och förebyggande hälsovård, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket till TT.

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt