Skip to content

"Andra gärningsmän kan inte uteslutas" - även hovrätten friar från mord med fem skott i huvudet

Foto: Björn Lindgren/TT

Åklagarna har lämnat "ett betydande utrymme" för tvivel i mordrättegången. Det slår hovrätten fast och friade därför idag den man som redan i tingsrätten friades från åtalet om att ha skjutit ihjäl en man i Lekeryd. 

 


- Andra gärningsmän än den nu åtalade mannen har inte kunnat uteslutas. Även med hänsyn till den nya bevisningen kvarstår det ett betydande utrymme för rimligt tvivel, säger hovrättens ordförande, hovrättsrådet Martin Andersson.

I november 2017 sköts en 47-årig man ihjäl med fem skott i huvudet i Lekeryd i Jönköping. 

Polisen kunde gripa två män - en i 50-årsåldern och en i 60-årsäldern - men har aldrig kunnat klarlägga vem av de två männen som höll i vapnet.

Överklagade mot en av männen
De båda mänenn åtalades vid Jönköpings tingsrätt för att, gemensamt och i samförstånd, ha utfört mordet. De friades dock med hänvisning till att det fanns utrymme för alternativa gärningsmän och att åklagarens bevisning lämnade ett "betydande utrymme" för rimligt tvivel.

Åklagarna överklagade domen mot en av männen till Göta hovrätt där de åberopade ny bevisning - framförallt ett inspelat telefonsamtal mellan två personer som känner mannen.

Enligt åklagarna skulle detta samtal visa att den åtalade mannen har erkänt mordet för en av dessa personer.

Grovt vapenbrott
Trots den nya bevisningen instämmer hovrätten i tingsrättens bedömning när det gäller just bevisfrågan. Hovrätten anser visserligen att den "talar till nackdel" för den tilltalade men att det inspelade telefonsamtalet också kan tolkas "på olika sätt".

Även hovrätten slår därför fast att det finns ett "betydande utrymme" för rimligt tvivel om mannens skuld.

Mannen döms dock - precis som i tingsrätten - till ett år och två månaders fängelse för grovt vapenbrott.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt