Skip to content

Alltför många omhäktningar - hovrätten släpper "maffians bankir" efter 17 månader i häkte

Hovrättslagmannen Henrik Winman, beslutade att det vore oproportionerligt att hålla "Maffians bankir "häktad längre. Foto: Thomas Johansson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Mannen som i media kallas för "maffians bankir" har släppts ur häktet efter 17 månader - trots att förundersökning om grova bedrägerier fortfarande pågår. "Vi bedömer att det inte längre är propor-tionerligt att hålla personen häktad", säger Henrik Winman, hovrättslagman vid Hovrätten för västra Sverige.

 

Mannen greps under förra sommaren i Danmark misstänkt för grova bedrägerier och grova bokföringsbrott och har suttit häktad med fulla restriktioner sedan dess. 

Bara i hovrätten har det hållits nio häktningsförhandlingar, enligt lagmannen Henrik Wiman som dock inte har de exakta siffrorna för tingsrätten.

- Vi bedömer, trots att det visserligen finns häktningsskäl, men att det inte längre kan anses vara proportionerligt att hålla den här personen häktad. Det är därför vi har tagit detta beslut, säger Henrik Winman, lagman vid Hovrätten för Västra Sverige.

När mannen nu släpps ur häktet beläggs han istället med andra och mildare tvångsmedel. 

- Personen beläggs med reseförbud och anmälningsplikt, vilket innebär att han ska anmäla sig på angviven plats två gånger i veckan, säger lagmannen Henrik Winman. 

Det nuvarande reseförbudet sträcker sig som kortast en månad framåt i tiden.

- Till skillnad från häktningsbeslut, som brukar gälla i två veckor, gäller nuvarande beslut fram till den 23 november då åklagaren senast måste ansöka om förlängd åtalstid. 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

7 comments

Kursändring? Tagit till sig av kritiken? För långa häktningstider har väl inte ansetts vara ett "problem" tidigare. Snarare en nödvändighet av vissa....:)

Äntligen en domstol med mod att göra något åt långa häktningstider!

Det var på tiden, inte en dag för sent, att någon rättskunnig visar kurage och knäpper åklagarmyndigheten på näsan. Vad åklagare och polis inte förmår att ta till sig är att om de gör en gedigen utredning innan man häktar, så behöver inte häktningstiderna av den längden som det är i dagsläget. Tyvärr verkar det ofta vara så att man häktar med inställningen att "nå't skit har du nog hittat på och nu ska vi se vad det kan vara", om man tillåts ironisera lite:-)))

Och hovrätten utgår naturligtvis från att bankiren ifråga anmäler sig två gånger i veckan på angiven plats ? För egen del är jag inte fullt så tillitsfull. Mycket tyder nog på att bankiren finner sig ha betydligt vidare ramar och bättre avkastning av sin påstådda verksamhet på fjärran ort.

Mer än ett och ett halvt års isoleringscell för misstänkt bokföringsbrott. Lever vi på medeltiden eller är det 2018 ?

JJjjj@hhgg.se17 månader i en sju kvadrat stor låda för taskig bokföring. Man kommer se tillbaka på orimligt långa häktningstider och isolering som rena barbariet. Att få någon häktad är urlätt och när väl personen är häktad sker i praktiken ingen prövning, trots att omhäktning syftar till att pressa pklagaren att skynda på med utredningen.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.