Skip to content

"Aldrig utvärderat hur väl bidraget uppfyller målen" - Riksrevisionen granskar effekterna av barnbidraget

Foto: Hasse Holmberg/TT

Trots att tre procent av statens samlade utgifter består av barnbidrag finns det idag ingen detaljerad kunskap om bidragets effekter. Därför ska Riksrevisionen nu granska huruvida barnbidraget uppfyller sitt syfte - att främja barnafödandet i Sverige. 

 

- Trots det omfattande ekonomiska åtagande som barnbidraget innebär för staten har det aldrig tidigare gjorts någon utvärdering av hur väl barnbidraget uppfyller sina mål, säger riksrevisorn Stefan Lundgren.

Barnbidraget uppgår årligen till cirka 26,3 miljarder kronor, vilket är cirka tre procent av statens utgifter. 

Det övergripande syftet med barnbidraget, när det infördes år 1948, var att det skulle stimulera ökat barnafödande genom att omfördela ekonomiska resurser från hushåll utan barn till hushåll med barn. 

Inom ramarna för Riksrevisionens granskning ska även flerbarnstilläggets effekter och hur detta påverkar arbetsutbudet undersökas.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt