Skip to content

"Aldrig utvärderat hur väl bidraget uppfyller målen" - Riksrevisionen granskar effekterna av barnbidraget

Foto: Hasse Holmberg/TT

Trots att tre procent av statens samlade utgifter består av barnbidrag finns det idag ingen detaljerad kunskap om bidragets effekter. Därför ska Riksrevisionen nu granska huruvida barnbidraget uppfyller sitt syfte - att främja barnafödandet i Sverige. 

 

- Trots det omfattande ekonomiska åtagande som barnbidraget innebär för staten har det aldrig tidigare gjorts någon utvärdering av hur väl barnbidraget uppfyller sina mål, säger riksrevisorn Stefan Lundgren.

Barnbidraget uppgår årligen till cirka 26,3 miljarder kronor, vilket är cirka tre procent av statens utgifter. 

Det övergripande syftet med barnbidraget, när det infördes år 1948, var att det skulle stimulera ökat barnafödande genom att omfördela ekonomiska resurser från hushåll utan barn till hushåll med barn. 

Inom ramarna för Riksrevisionens granskning ska även flerbarnstilläggets effekter och hur detta påverkar arbetsutbudet undersökas.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

14 comments

Den frågan har jag ställt mig länge... Varför ska den absoluta majoriteten av folket få bidrag när det innebär att de i praktiken bara får tillbaka de pengar som de själva har betalat in i skatt.

Staten får framstå som jultomte och politiska "välfärdspartier" drar röster.

Det bästa vore ett rent behovsanpassat barnbidrag med trappa.

Huvudet på spiken. Det är svårt att motivera detta mångmiljardrullande idag även medel- och höginkomsttagare har gjorts till bidragstagare.

Bidrag ska gå till dem som behöver bidrag. Alltså borde barnbidraget behovsprövas (och gärna utifrån en "trappa" för att undvika tröskeleffekter).

Jag vill ha hundbidrag och undulatbidrag. Ska jag straffas bara för att jag har valt att leva utan man och familj?

Och jag vill ha bidrag för att jag satsar helhjärtat på min karriär i stället för på barn. Fast då får jag inga bidrag utan bara högre skatter.

Du är kränkt !

Hör av dig om du vill ha barn med mig.

26 miljarder kronor/år. Nästan som rättsväsendet. Vilket allmänt intresse finns det av att pengar skyfflas mellan privatpersoner och staten för att sedan gå tillbaka till privatpersonerna?

Självklart skall den barnlöse överföra till den med barn.

Detta sker dock bäst med olika skattetabeller beroende på antalet barn.

Och då får den late/fattige inget för de betalar inte skatt.

Den som istället för att får behålla litet mer AV EGET ARBETE behöver bidrag skall få det en gång och vid en prövning eller också införs en låg medborgarlön.

Lägg ner försäkringskassan, arbetsförmedlingen och kommunernas försörjningsstöd och ersätt delar av F-kassan med frivilliga försäkringar där man måste teckna ett grundskydd likt trafikförsäkring.

Inrätta EN LITEN myndighet som prövar det samlade bidragsbehovet och ge ut ETT bidrag per familj. Skapa mekanismer som gör att man varken kan lämna landet eller sända pengarna utomlands. T.ex. genom food-stamps och liknande checkar. Inga kontanter alls om möjligt, ty den som är satt i skuld är inte fri. Då får man acceptera vad de flitiga och generösa erbjuder.

Men, barnfamiljens barn gynnar den barnlöse, så skatten skall vara olika.

Det viktiga är att ursvenskar i vart fall får 2 eller 3 barn. Flerbarnstillägg därutöver är felaktiga. I stället ingen skattelättnad för barn 4 eller fler.

Det är nog fint tänkt i praktik. Men skatt återbetalas årligen medans hushålls/barnutgifter är månadsvis. Ska staten införa månadsvisa skattesänkningar och kontrollet? Du skulle starta en myndighet större än vad vi någonsin sett.

Ja, men A-skatt dras månadsvis efter skattetabell, kolumn och jämkning. Den som har barn får annan kolumn; en för 1 barn, en för 2 barn och en för 3 och 3+. Utan barn annan kolumn.

Så det är inget problem. Men du kanske är företagare som jag och då kan det bli årsvis...

Kamrater!

Vårt älskade Parti under dess Stora Ledare, kamrat Baastad, har funnit att vi behöver göra en befolkningsmajoritet bidragsberoende, för att kunna hålla oss kvar vid makten. Detta konstaterades redan på sin tid av kamrat Persson.

"Ropen skalla, bidrag åt alla!"

"Ropen skalla, bidrag åt alla!"
Jalla jalla.

Det bör påpekas att motiven till barnbidraget - med dagens attityder och värderingar - var klart dunklare än att stimulera till barnafödande i allmänhet. I vart fall varför barnbidraget aldrig blev inkomstprövat; givet barnbidragets betydelse för privatekonomin i förhållande till övriga transfereringar tycks barnbidraget ha ett omvänt syfte i förhållande till det ursprungliga motivet; nu stimulerar det väl främst underklassen att skaffa barn medan det för medelklassen är, mer eller mindre, strunt sak samma om det kommer ett par tusen extra i månaden. Vill staten stimulera till barnfödande hos den bemedlade medelklassen, vilket torde vara önskvärt, så är det väl snarare tak i föräldrapenning m.m. som borde tas bort inte kasta ut en tusenlapp till varenda en som fått en unge.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.