Skip to content

137 av 800 platser på polisutbildningen gapar tomma - trots 9 600 sökande

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ett stort antal platser gapar tomma på polis-högskolan - trots rekordmånga sökande. Därför ser nu polisen och Rekryteringsmyndigheten över ansökningsprocessen för att undersöka varför så många sökande faller bort. 

 

- Vi tittar konstant på om vi kan göra saker bättre, säger Sofie Engström, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten till SVT. 

Nära 9 600 personer sökte till landets olika polisutbildningar inför årets hösttermin. Trots detta gapar 137 av 800 platser tomma en bit in på terminen.

Tusentals missade att fylla i obligatoriskt formulär
Enligt Rekryteringsmyndighetens statistik underkändes 2 265 av de 9 600 sökandena under de utslagsgivande testerna. 

En ännu större del, över 2 600 av de sökande, sållades bort redan i ansökningskedet eftersom de inte fyllt i det webbformulär som inleder, och ingår i, antagningsprocessen.

- Det är där vi kontrollerar att den sökande är frisk och inte har en värdegrund som strider mot det vi söker, säger Sofie Engström, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten.

"Tyder inte på att det är krångligt"
Formulärets frågor måste besvaras inom en viss tid för att Rekryteringsmyndigheten ska kunna behandla ansökan. 

Trots att en stor del av de sökande missat attt fylla i formuläret ser man från Rekryteringsmyndighetens sida inte några tecken på att webbformuläret skulle vara krångligt. 

- De undersökningar vi gjort tyder inte på att de sökande tycker att den här processen är krånglig, säger Sofie Engström, kommunikationsansvarig på Rekryteringsmyndigheten till SVT. 

Rekryteringsprocessen ska förnyas
För att undvika liknande problem i framtiden kommer polisen tillsammans med Rekryteringsmyndigheten att effektivisera och förnya processen så att det blir enklare att söka. 

Bland annat ska den som söker till utbildningen själv kunna bestämma tid och plats för antagningstesterna. 

- Det innebär att vi kommer ha ett öppet ansökningsförfarande, så du kan söka till polisutbildningen när som helst under hela året, säger Stefan Wehlin, gruppchef på polisens HR-avdelning. 

- Vi kommer också ha fri bokning av tid, så att den sökande själv i framtiden kommer kunna boka sin egen prövotid.

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

Det verkar som Rekryteringsmyndigheten planerar att göra det superenkelt att göra en korrekt ansökan,ett ansökningsförfarande som även en klok schimpans klarar av.
Fixar man inte ett enkelt webbtest så är risken stor att man inte klarar av att vara polis-allmänheten bävar för framtiden.

Det sökes värdegrundspoliser som kan dela ut korvar och föra dialog på för många okända språk men det går inte att fylla bänken ändå. Vad är det för systemfel?

Först får vi väl se till att söknadsblanketterna finns på olika språk, ungefär som körkortet.

Sedan måste vi acceptera att brotslingar söker. Dagens krav är lite rasistiskt.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.