Skip to content

"Vill polarisera och skapa splittring" - Säpo varnar för ökade attacker inför valdagen

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Med knappt en vecka kvar till valdagen meddelar Säkerhetspolisen att det har skett en ökning i antalet försök att påverka svenskarnas förtroende för valprocessen - genom allt från spridning av desinformation på sociala medier till belastnings-attacker mot svenska myndigheter. 

 

- Försök till påverkan sker ständigt, men vi ser en ökning av aktiviteterna under senare tid och jämfört med valet 2014, säger Linda Escar, biträdande enhetschef på Säkerhetspolisen. 

I nuläget ser Säpo inte att det pågår någon omfattande påverkansoperation som främmande makt kan antas ligga bakom. Däremot finns exempel på främmande makts "vilja att polarisera och skapa splittring" genom att få Sverige att framstå i sämre dager. 

Rysk medierapportering 
Till exempel i ryska medier har det i stor utsträckning spridits bilder och artiklar som handlar om bilbränder i Västsverige och demonstrationer i Stockholm, enligt Säpo i syfte att beskriva ett Sverige i kaos.

- Vi har sett den här typen av aktiviteter förut. Det går i nuläget inte att slå fast vem som ligger bakom de aktiviteter vi har uppgifter om, säger Linda Escar. 

Förebyggande arbete har gett effekt
Inför valet har Säkerhetspolisen bedrivit ett omfattande arbete med att sprida kunskap om eventuella påverkansförsök som kan skada den svenska valprocessen - någonting som myndigheten menar har gett resultat. 

- Vi kan se att det förebyggande arbete vi har bedrivit sedan början av 2017 har gett effekt. Medvetenheten och vaksamheten är högre idag, och det har ökat vår motståndskraft.

- Det är viktigt att fortsatt vara källkritisk. Upptäcker man någonting som verkar konstigt ska man rapportera det på rätt sätt, det vill säga till ansvarig myndighet, säger Linda Escar.

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt