Skip to content

"Vill polarisera och skapa splittring" - Säpo varnar för ökade attacker inför valdagen

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Med knappt en vecka kvar till valdagen meddelar Säkerhetspolisen att det har skett en ökning i antalet försök att påverka svenskarnas förtroende för valprocessen - genom allt från spridning av desinformation på sociala medier till belastnings-attacker mot svenska myndigheter. 

 

- Försök till påverkan sker ständigt, men vi ser en ökning av aktiviteterna under senare tid och jämfört med valet 2014, säger Linda Escar, biträdande enhetschef på Säkerhetspolisen. 

I nuläget ser Säpo inte att det pågår någon omfattande påverkansoperation som främmande makt kan antas ligga bakom. Däremot finns exempel på främmande makts "vilja att polarisera och skapa splittring" genom att få Sverige att framstå i sämre dager. 

Rysk medierapportering 
Till exempel i ryska medier har det i stor utsträckning spridits bilder och artiklar som handlar om bilbränder i Västsverige och demonstrationer i Stockholm, enligt Säpo i syfte att beskriva ett Sverige i kaos.

- Vi har sett den här typen av aktiviteter förut. Det går i nuläget inte att slå fast vem som ligger bakom de aktiviteter vi har uppgifter om, säger Linda Escar. 

Förebyggande arbete har gett effekt
Inför valet har Säkerhetspolisen bedrivit ett omfattande arbete med att sprida kunskap om eventuella påverkansförsök som kan skada den svenska valprocessen - någonting som myndigheten menar har gett resultat. 

- Vi kan se att det förebyggande arbete vi har bedrivit sedan början av 2017 har gett effekt. Medvetenheten och vaksamheten är högre idag, och det har ökat vår motståndskraft.

- Det är viktigt att fortsatt vara källkritisk. Upptäcker man någonting som verkar konstigt ska man rapportera det på rätt sätt, det vill säga till ansvarig myndighet, säger Linda Escar.

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

16 comments

-Bra att Säpo sent omsider vaknat upp.

-Vi får hoppas att de nu punktbevakar framförallt (S), -då det ju är därifrån hittills de flesta desinformationsattacker kommit.

Nog för att S ibland beter sig som ett gäng pajasar, hotar de inte rikets säkerhet igenom att uppträda som nyttiga idioter åt Putin och hans hantlangare. Likt ett visst annat parti.

Jag trodde det handlade om atacker IRL mot SD och AfS.

Ja, det finns massor att göra.
T.ex. en mängd forum där Socialdemokrater ljuger om Moderaterna och Sverigedemokraterna på arabiska. Oacceptabelt att dom på detta sätt försöker påverka denna numera stora skaran av väljare.
Hoppas att SÄPO tittar på detta.

Så nu är det stor risk att svenskarna läser ryska och blir påverkade ?

"Till exempel i ryska medier har det i stor utsträckning spridits bilder och artiklar som handlar om bilbränder i Västsverige och demonstrationer i Stockholm, enligt Säpo i syfte att beskriva ett Sverige i kaos."
Men är inte uppgifterna om bilbränderna sanna? De utgör väl ingen desinformation, även om de härrör från en rysk källa. Vi vet väl alla att bilbränderna är allmänt förekommande.

Jag undrar vilka som ljuger. Vilka som driver desinformationskampanjer.

Här ett strålande exempel. 5 minuter med enbart lögner.

”The racist party will not be so big. They dont grow in polls”....

”Nigel Farage does not know what he is talking about. Sex crimes go down down down”

https://m.youtube.com/watch?v=UaXjP-APiVk

Och hon är en minister i vår regering........

Herregud
En svensk minister kallar SD för racist party inför hundratals miljoner tittare.
Och blåljuger sedan om att sexbrotten minskar när dom i verkligheten har ökat med runt 150% på 10 år.

Att sprida s.k. desinformation är en rättighet i enlighet med yttrandefriheten. Om nu någon myndighet ser det som sin uppgift att bekämpa desinformation, så inkräktar man samtidigt på yttrandefriheten.

För att komma tillrätta med desinformation, finns endast ett intellektuellt hederligt sätt, nämligen att bemöta desinformationen med sakargument. Om dessa sakargument inte håller fullt ut i förhållande till desinformationen, så finns det anledning att omvärdera sakargumenten och uppvärdera det som man på förhand har klassat som desinformation.

Alltså fram för det goda samtalet, gärna då med grundhållningen att "tes + antites = syntes".

Överlag borde människor/politiker förstå att internet/sociala medier är som en anslagstavla, där allt mellan himmel och jord med varierande grad av sanningsenlighet sätts upp.

För några hundra år sedan var det desinformation att säga att jorden roterade runt solen.
Tills helt nyligen var det desinformation att säga att utomeuropeiska män var överrepresenterade som gärningsmän till våldtäkter.

Det som kallas desinformation idag kan vara vedertagen fakta imorgon.

Man ser ju redan här hur SD-armén bullrar på med "hittepåsanningar" för att påverka opinionen. Jag tror att säkerhetspolisen har koll på en hel del personer på extremvänster- och framför allt på extremhögerkanten där de flesta terroristattacker har skett de senaste åren. Vi lever i en politiskt orolig värld där osanningar tas som sanningar utan att människor använder sig av källkritik!

Vilka "hittepåsanningar" är det herrn menar?

Och kul att du som yrar om "hittepåsanningar" ljuger om att extremhögerkanten står för de flesta terroristattackerna de senaste åren.
Vilken källa har du vad gäller denna ”fakta”? Du vän av källkritik.

Det finns 13 domar som gäller terroristbrott sedan 2003. 12 av dessa gäller muslimer.
Och källa på det = Sveriges Domstolar.

Kul!
Om man som Mats ska simulera intelligens och orerar om hittepåsanningar och källkritik så bör man ju se till så att själv har torrt på fötterna i sina påståenden.
Så att man inte framstår som en idiot.

Nu har du glömt att ta ditt piller igen.

Jättebra att Säkerhetspolisen arbetar med detta problem.
T.ex. spridning av desinformation på sociala medier. Hoppas att dom då t.ex. har tittat på Anders Forss, Anders Lindberg, Johan Hedin, Silvana Imam, Daniel Riazat m.fl. som insinuerade att det var SD eller andra ”mörka krafter” som låg bakom bilbränderna i Göteborg.

Jag anser att det är mycket allvarligt när politiker och journalister helt grundlöst sprider falsk information som direkt kan påverka valet.

VARFÖR TAR NI (DJ) BORT DENNA KOMMENTAR?
PÅ VILKET SÄTT STRIDER DEN MOT KOMMENTARSREGLERNA?
ÄR DET BARA DET ATT NI INTE GILLAR DEN?
ATT DEN UTTRYCKER FEL ÅSIKTER?

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.