Skip to content

Var tredje åldersbedömning kan vara fel - svensk studie sågar RMV:s metoder för asylsökande

Foto: Johan Nilsson/TT

En vetenskaplig studie från Chalmers tekniska högskola visar att var tredje person som har ålderbedömts av Rättsmedicinalverket kan ha blivit felaktigt klassade som vuxna.

 

I studien har 9 600 manliga asylsökandes åldersbedömningar analyserats. Resultatet visar att de metoder som Rättsmedicinalverket använder för åldersbedömningar leder till att risken för att ett barn felklassas som vuxen är större än tvärtom. 

"Aldrig testats på folk med känd ålder"
Enligt Petter Mostad, professor i matematisk statistik vid Chalmers, har den nya studien testat RMV:s modell för åldersbedömning på personer där åldern har varit känd.

- RMV:s modell har aldrig testats på folk med känd ålder. Men vår studie visar att bland dem som var barn och som blev bedömda under år 2017 blev en tredjedel bedömda som vuxna, säger Petter Mostad till TT.

- Det vi har gjort är att vi använt statistik för att ta reda på vilka kombinationer av dessa två olika variabler - knäleder och tänder - som kan förklara RMV:s resultat. Och vår studie visar att RMV:s uppskattning av felmarginalen inte stämmer. 

RMV:s påståenden felaktiga
Rättsmedicinalverket anser, enligt Petter Mostad, att risken för att ett barn som är strax under 18 år ska bedömas som vuxen endast är tio procent. 

Enligt honom visar den nya studien att felmarginalen snarare är upp emot 40 procent. 

- Vi visar att denna risk helt klart är över 10 procent. Våra siffror är också osäkra, men det mest sannolika är att denna felmarginal i stället är runt 40 procent

"Man har gissat och man har gissat fel"
Petter Mostad är mycket kritisk till att rättsmedicinalverket aldrig har testat sin metod på personer med känd ålder för att på så sätt säkerställa att metoden verkligen fungerar. 

-  Det vi främst reagerar på är att man använt den här metoden i stor skala utan att först testa den på personer med känd ålder. Man har gissat och man har gissat fel. 

RMV vill inte kommentera
Han anser också att den studie som Socialstyrelsen nyligen genomfört på personer med känd ålder stödjer de slutsatser som han och hans kollegor kommit fram till. 

- Den har vi använt i våra analyser och resultatet från denna studie stödjer vår slutsats, eftersom den visar att knän mognar tidigare än vad man tidigare har hävdat, säger Petter Mostad till TT. 

Rättsmedicinalverket har valt att inte kommentera Chalmersstudien innan man har analyserat resultatet.

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt