Skip to content

"Upprörande att lura konsumenter" - ny lag ska tvinga fondförvaltare att redovisa sin aktivitet

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det ska bli svårare att framställa en fond som aktivt förvaltad om den i själva verket förvaltas passivt. Det föreslår regeringen i en ny lagrådsremiss i syfte att komma till rätta med problem kopplade till så kallade dolda indexfonder. 

 

- Det är minst sagt upprörande att lura konsumenter till att betala för en aktiv förvaltning när fonden i själva verket bara följer ett jämförelseindex, säger konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund (MP). 

Förslaget innebär att det ställs krav på fondförvaltare att redovisa om aktivitetsgrad i förvaltningen i förhållande till ett så kallat jämförelseindex. 

Ska motiveras varför specifikt index är relevant
Informationen från fondförvaltaren ska beskriva hur förvaltningen av fonden bedrivs och varför det jämförelseindex som används är relevant.

På så sätt ska fondspararen kunna se om avgiften som förvaltaren tar ut är motiverad.

Större krav på fonder som funnits i mer än två år
Om fonden har funnits i två år eller längre ska aktivitetsgraden dessutom anges som ett aktivitetsmått för varje år under de föregående tio åren eller den kortare tid som fonden har funnits.

En förklaring till den uppnådda aktivitetsgraden ska då även lämnas till konsumenten. 

"Svårare att ta ut höga avgifter för passiv förvaltning"
Informationen som ska lämnas ska finnas tillgänglig på fondförvaltarnas webbplats, i informationsbroschyren och årsberättelsen för fonden.  

- Med det här förslaget kommer det bli mycket svårare för aktörer att ta ut höga avgifter för en passiv förvaltning av fonder, säger konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund (MP). 

Reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt