Skip to content

"Tortyr och sadism för nöjes skull" - idag fick ungdomarna sina straff för mordförsöket

Här i Kalix säkrade polisen bevisning mot de båda männen i form av en kniv och rester efter uppbrända textilier med offrets blod på. Foto: från förundersökningen och Henrik Montgomery/TT

Tingsrätten slår fast att det handlar om "tortyr och sadism" när två unga män utsatte sitt offer för en flera timmar lång misshandel. Enligt åklagaren finns det inget annat motiv än att brottet skedde "för nöjes skull". Ynglingarna dömdes idag till tolv års fängelse respektive åtta och halv års fängelse.

 

Männen åtalades vid Haparanda tingsrätt för mordförsök - en brottsrubricering som även Haparanda tingsrätt instämmer i.

- Gärningsmännen har varit fullt medvetna om risken för dödlig utgång och de har varit helt likgiltiga till att målsäganden kunde dö, säger rådmannen David Boberg som var rättens ordförande.

Tydliga inslag av tortyr och sadism
Tingsrätten skriver att de två unga männens brott har "tydliga inslag av tortyr och sadism". Deras offer påträffades nedkyld och svårt skadad på Strandpromenaden i Kalix i maj i år. Den unge mannen hade brännskador på 30 procent av kroppen och en punkterad lunga. Han hade dessutom frakturer, sår, blånader och svullnader.

Både 21-åringen och 19-åringen har erkänt grov misshandel men nekar till mordförsök.

Enligt åtalet hade de båda tilltalade ingen särskilt motiv. Brottet har skett "för nöjes skull", enligt åklagaren Erika Westerstrand.

Nio timmar
Tingsrätten konstaterar nu att 19-åringen och 21-åringen har försatt sitt offer i vanmakt under nio timmar och utsatt honom för "synnerligen grovt våld".

"Det våld och den skada som målsäganden utsatts för har varit livsfarligt och livshotande. Det är ett mycket allvarligt brott vilket avspeglas i påföljderna", skriver tingsrätten.

21-åringen döms till tolv års fängelse medan 19-åringen får straffrabatt till följd av sin ålder och döms till åtta år och sex månaders fängelse. Männen ska också betala 175 000 kronor i skadestånd till sitt offer.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt