Skip to content

Student kallade domare "korrupta horor" under process - ska böta 2 000 kronor

Foto: DJ

Mannen överklagade Hyresnämndens beslut om att han skulle förlora sin studentbostad till Svea hovrätt. I sina brev saluför han sin åsikt om de domare som arbetar vid hovrätten: att de är "korrupta jäviga horor". Han förlorar nu målet - och ska betala 2 000 kronor i böter för sina "otillbörliga uttalanden".

 

Enligt stiftelsen Stockholms Studentbostäder uppfyllde hyresgästen inte längre de grundläggande villkor som gäller för studentrummet. Han hade bland annat inte tagit tillräckligt många högskolepoäng.

Hyresgästen protesterade och hävdade bland annat att uppsägningen stred mot Europakonventionen.

Hyresnämnden pekade på det förhållandevis svaga skydd mot uppsägningar som gäller för studentbostäder. Nämnden slog fast att de grundläggande villkoren inte var uppfylllda när det gällde antalet universitetspoäng eller kårmedlemskap.

Överklagade till hovrätten
Hyresnämnden gick därför på hyresvärdens linje och beslutade att hyresgästen skulle flytta.

Mannen överklagade beslutet till Svea hovrätt som också går på hyresvärdens linje.

Hovrätten dömer samtidigt hyresgästen till 2 000 kronor i böter. Orsaken framgår av hovrättens dom:

"X (mannen) har i flera i skrifter till hovrätten tilltalat och hänvisat till personal vid hovrätten som 'din korrupta hora', 'hovrättens korrupta horor', 'Svea hovrätts korrupta horor' och 'hovrättens korrupta jäviga horor'. Han har fått tillfälle att yttra sig över om uttalandena är otillbörliga och om han därmed ska dömas till penningböter i anledning av detta, men har inte avhörts i frågan."

2 000 kronor i böter
Hovrätten hänvisar till rättegångsbalkens bestämmelse om att den som uttalar sig "otillbörligt i rättegångsskift" ska dömas till böter:

"Med hänsyn till att uttalandena skett vid upprepade tillfällen bestäms bötesbeloppet till 2 000 kr."

 

 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt