Skip to content

Polisen anmäler mobiloperatörer - och vill själv bestämma villkoren för hur teledata ska lämnas ut

Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Polisen anmäler Sveriges fyra största mobil-operatörer till PTS för att de inte lämnar ut sina abonnenters trafikuppgifter på det sätt som lagen föreskriver. Polisen vill också själv dra upp villkoren för hur detta ska ske i framtiden. 

 

- Vi har presenterat en lösning för operatörerna, men eftersom de inte följer den så gör vi nu en anmälan, säger Anna Olander Selldén, jurist och verksamhetsexpert på polisens Nationella operativa avdelning, Noa till DN. 

Operatörerna som anmäls till Post- och Telestyrelsen är Tele2, Telia, Telenor och Hi3G (Tre). 

Sinkade utredningen om terrordådet på Drottninggatan
Enligt Lagen om elektronisk kommunikation, LEK, ska uppgifterna lämnas så att informationen enkelt kan hanteras. Om så inte är fallet riskerar polisutredningarna att dra ut på tiden. 

En av de utredningar som polisen menar har påverkats negativt av mobiloperatörernas brister är den om terrordådet på Drottninggatan i Stockholm förra året. 

Av komplicerat slag
Ljudfilerna som polisen fick av operatörerna var av ett så komplicerat slag att de behövde bearbetas manuellt innan de kunde analyseras, någonting som upprörde polisen. 

- Det kan inte vara så att bearbetningen av trafikdata tar längre tid än själva analysarbetet, säger Anna Olander Selldén till DN. 

"Inte rättssäkert"
Terrorutredningen är, enligt polisen, långt ifrån den enda utredning som har försenats på grund av mobiloperatörernas brister. 

Teresa Maric, analyschef på Noas utredningsenhet, anser att den manuella bearbetning som polisen tvingas till i dagsläget är både tidskrävande och rättsosäker. 

- Som det fungerar nu är det inte rättssäkert. Vi måste bearbeta listorna manuellt och då finns alltid risk för fel, säger hon till DN.

- Vi skulle kunna hantera tre gånger så många ärenden om vi fick enhetliga listor

Vill se regeländring
Enligt DNkommer polisen under hösten att vända sig till den nya regeringen för att kräva en lagändring på området. 

Vid en en lagändring hoppas polisen själv få bestämma villkoren för hur mobiloperatörerna ska lämna ut den data polisen behöver.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt