Skip to content

"Nya frågeställningar för branschen" - internationellt regelverk för självkörande fordon snart på plats

Foto: Thomas Johansson/TT

Ett internationellt regelverk för självkörande fordon börjar ta form - både när det gäller bilarnas automatiserade körsystem och skyltar och sig-naler. Det framgår av regeringens sammanfattning från ett FN-möte.

 

Representanter från Transportstyrelsen och Näringsdepartementet deltog i mitten av september i ett möte med FN:s arbetsgrupp för trafiksäkerhet.

I samband med detta antogs en resolution om införande av automatiserade fordon i trafiken.

Vägtrafikkonventioner
Resolutionens syfte är att erbjuda de länder som har anslutit sig till någon av FN:s vägtrafikkonventioner vägledning när det gäller att på ett säkert sätt införa så kallade självkörande fordon i trafiken.

Regeringen skriver i sin sammanfattning från mötet:

”Utvecklingen inom området ställer både beslutsfattare, myndigheter och berörda branscher inför nya frågeställningar där utvecklingen måste ske i samklang med det internationella regelverket.”

”Harmoniserade skyltar och signaler kommer att vara en del av utvecklingen av automatiserade funktioner i fordonen. Och när det gäller skyltar och signaler pågår ett stort reformarbete som beräknas vara klart under 2019.”

Säkert samspel
Resolutionen är tänkt att användas som ett komplement till FN:s vägtrafikkonventioner och innehåller bland annat rekommendationer när det gäller vad ett automatiserat körsystem ska behärska.

Regeringen skriver:

”De flesta av Sveriges trafikregler, körkortsregler, vägmärken och signaler härstammar från dessa konventioner, vilket underlättar internationell trafik.”

Resolutionen understryker särskilt vikten av ”ett säkert samspel med andra trafikanter, med hänsyn till gällande trafikregler”.  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt