Skip to content

Nya chefer för HD och HFD - nu har de tagit över Sveriges högsta domstolar

Anders Eka och Helena Jäderblom.

Nu har de nta cheferna för Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen tillträtt sina tjänster - justitierådet Anders Eka för HD och den före detta domaren i Europadomstolen Helena Jäderblom för HFD.

 

Anders Eka efterträder Stefan Lindskog medan Helena Jäderblom efterträder Mats Melin.

Anders Eka har varit justitieråd i Högsta domstolen sedan 2013 och var dessförinnan lagman och chef för Stockholms tingsrätt. han har också varit hovrättslagman vid Svea hovrätt och byråchef vid JK.

Anders Eka har också arbetat vid Justitiedepartementet och varit huvudsekreterare i Grundlagsutredningen samt ordförande i bland annat Domarlagsutredningen och Mediegrundlagsutredningen.

Helena Jäderblom kommer närmast från Europadomstolen där hon har varit domare och president på en av domstolens fem dömande avdelningar. Dessförinnan var hon justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen, kammarrättslagman vid Kammarrätten i Stockholm och chefsrådman vid dåvarande Länsrätten (nuvarande Förvaltningsrätten) i Stockholm.

Mellan 1994 och 2005 arbetade hon i Justitiedepartementet med bland annat grundlagsfrågor och mänskliga rättigheter. Hon har även även, på uppdrag av Europarådet, deltagit som expert i lagstiftningsprojekt i flera länder i Central- och Östeuropa.

 

 

 

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt