Skip to content

"Inte acceptabelt som det fungerar nu" - skärpta krav för vinterdäck på tunga fordon

Foto: Johan Nilsson/TT

Alla tunga fordon på svenska vägar, även utländska, ska ha vinterdäck på samtliga hjul mellan den 1 december till den 31 mars när vinterväglag råder. Det beslutade regeringen under förra veckan i syfte att öka säkerheten på svenska vägar. 

 

- Jag vill inte se ännu en vinter där svenska vägar blockeras av fordon som slirar i backarna och skapar omfattande trafikproblem.

- Nu är det slut med tunga fordon som kör utan vinterdäck. säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). 

De nya reglerna, som träder i kraft den 1 juni 2019, gäller för tung lastbil, tung buss och personbil klass II med en totalvikt på över 3,5 ton som färdas på svenska vägar.

Regeringen har inom ramen för satsingen på ökad trafiksäkerhet dessutom gett Transportstyrelsen i uppdrag att se över korta dragbilar, ibland kallade ”EU-trailers”.

Transportstyrelsen ska bland annat analysera i vilken omfattning just dessa fordonskombinationer är inblandade i olyckor. 

- Vi har sett att så kallade EU-trailers orsakat allvarliga olyckor på våra vägar. Nu vill jag att Transportstyrelsen tar fram förslag som reglerar användningen och därmed höjer trafiksäkerheten. 

- Det är inte acceptabelt som det fungerar nu, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt