Skip to content

Inget brott när Macchiarini avslöjades - "visselblåsarna har agerat enligt medicinsk etik"

Kirurgen Paolo Macchiarini. Foto: Lorenzo Galassi/TT

Det finns ingen juridisk grund för anklagelserna om olagligt journalintrång som riktats mot visselblåsarna i den så kallade "Macchiarini-skandalen". Det visar en utredning som institutet för medicinsk rätt har gjort. 

 

Fyra läkare upptäckte brister i det vetenskapliga underlaget för Paolo Macchiarinis transplantationsmetoder och vidtog därefter åtgärder i form av en anmälan till Karolinska institutet och Centrala etikprövningsnämnden. 

Karolinska universitetssjukhusets ledning har sedan visselblåsarnas anmälan upprättades anklagat dessa för olaglig behandling av personuppgifter och journalintrång. 

Nu visar en utredning som Institutet för medicinsk rätt har gjort, för visselblåsarnas räkning, att visselblåsarna har agerat i enlighet med patientsäkerheten och medicinsk etik när de valde att larma. 

Därmed finns ingen juridisk grund för anklaglserna som riktats mot de fyra visselblåsarna. 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt