Skip to content

HD säger nej till yngling som knivhögg polis - fängelse och utvisning för mordförsök står fast

I rättssalen. Mannen åtalades och dömdes för mordförsök i både tingsrätten och hovrätten. HD säger dock nej till att pröva fallet. Foto: Pontus Lundahl/TT

Den unge man från Afghanistan som knivhögg polismannen Ted Eriksson i nacken förra sommaren får inte upp sitt fall i Högsta domstolen. Domen på fem års fängelse och livstids utvisning för mordförsök står därmed fast.

 

Det var den 31 augusti 2017 –när polismannen befann sig på Medborgarplatsen tillsammans med en kollega för att övervaka en demonstration om så kallade utländska flyktingbarn – som mannen helt oprovocerat attackerade honom bakifrån och högg mot hans hals och nacke med en kniv.

Både händelsen och mannens insköp av en kökskniv strax före händelsen fångades på film av övervakningskameror. På väg ut från butiken syntes dessutom hur mannen öppnade förpackningen. Polismannens kollegor grep honom i direkt anslutning till brottet.

Flög framåt av hugget
Stockholms tingsrätt konstaterade att polismannen flugit framåt då han blev träffad av hugget och med tanke på att han fick en fraktur i första bröstryggkotan, slog tingsrätten fast att mannen hade använt kniven "med en inte obetydlig kraft".

Vittnesuppgifter om att mannen sprungit mot polismannen med "höjd arm" tillsammans med ett utlåtande från rättsläkaren om att polismannen hade träffats av knivbladet i nacken "nedåt och inåt dvs. nedåt mot marken och inåt mot mitten av kroppen" visade enligt tingsrätten att kniven hade träffat polismannens nacke ”ovanifrån med spetsen nedåt”.

Mannen erkände att han hade varit ute efter att skada polismannen genom attacken men att han däremot inte hade haft uppsåt att döda honom. Han ansåg därför att han borde dömas för misshandel.

Uppsåt att döda
Tingsrätten ansåg dock att det stod klart att han varit medveten om risken att polismannen skulle dö - bland annat med hänsyn till knivtypen, kraften av hugget och huggets "placering och riktning".

Tingsrätten pekade också på att mannen dagen före händelsen hade varit på Medborgarplatsen och fotograferat knivar i ett skyltfönster och framhöll att gärningen inte var någonting som han spontant fått för sig att göra.

Han hade därför, enligt tingsrätten, haft uppsåt till brottet och dömdes därmed för mordförsök. 

Mannen ålder var oklar och efter en omfattande utredning kom tingsrätten fram till att han var åtminstone 18 år men att det inte kunde slås fast att han hade fyllt 21 år.

Minst 18 år gammal
Tingsrätten utgick därför ifrån att han var 18 år och han dömdes till fem års fängelse, livstids utvisning och 100 000 kronor i skadestånd till Ted Eriksson.

Mannen överklagade domen till Svea hovrätt som i stort fastställde tingsrättens dom. Skadeståndet höjdes dock till 125 000 kronor.

Mannen överklagade domen till Högsta domstolen som dock säger nej till att pröva fallet. Hovrättens dom står därför fast.

 

 

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt