Skip to content

Fler ensamkommande omfattas av gymnasielagen - gör avsteg från lagkrav om asylansökan

Ensamkommande köar till Riksdagshuset för att lyssna på debatten om sin situation i Sverige. Foto: Claudio Bresciani/TT

Även ensamkommande ungdomar som inte hade fått sin asylansökan registrerad hos Migrations-verket det datum som lagen föreskriver kommer att omfattas av den så kallade gymnasielagen. Det har Migrationsverket beslutat. "Många skjutsades till ankomstboenden - oavsett om de hunnit registrera sin asylansökan eller inte", skriver Migrations-verket.

 

Migrationsverket konstaterar att det egentligen är Migrationsverket, Polismyndigheten, Kustbevakningen och Tullverket som är behöriga att ta emot asylansökningar.

- Med den exceptionella situation som rådde i november 2015, där Migrationsverket inte hann med att registrera ansökningar i takt med att asylsökande anlände till Sverige, är vår bedömning i det här fallet ändå att även en kommun får anses behörig att lämna viljeförklaringen till Migrationsverket, säger Migrationsverkets rättsliga expert Anna Lindblad.

- Om det finns en tjänsteanteckning hos ankomstkommunen, där det framgår att man uttryckt en vilja att söka asyl, och som är daterad innan den 24 november 2015, kommer vi att utgå från det tidigare datumet.

Krävs skriftlig dokumentation
Som huvudregel krävs skriftlig dokumentation som indikerar att man ville söka asyl Sverige och som daterats hos kommunen före den 24 november 2015 men Migrationsverket kommer även att titta på annan bevisning.

Migrationsverket skriver:

"Ett mycket stort antal människor anlände samtidigt till tågcentraler och färjeterminaler under denna period. Det innebar att många ensamkommande barn skjutsades till ankomstboenden - oavsett om de hunnit registrera sin asylansökan eller inte."

Finns ingen säker siffra
De sista två veckorna i november och första veckan i december 2015 registrerades runt 4 000 asylansökningar som gällde ensamkommande barn.

- Uppskattningsvis var det några hundra bland dessa som registrerade sin asylansökan i efterhand, men någon exakt siffra har vi inte, säger Anna Lindblad.

Sedan den 18 juli avvaktar Migrationsverket med att fatta bifallsbeslut när det gäller den nya gymnasielagen. Orsaken är att rättsläget är oklart sedan olika migrationsdomstolar har kommit till olika slutsatser om gymnasielagen är laglig. Migrationsverket avvaktar därför rättslig vägledning från Migrationsöverdomstolen som väntas komma med ett avgörande inom kort.

- Men ansökningstiden löper fortfarande och 30 september är sista datum för att ansöka. Därför är det bra att lämna in sin ansökan så snart som möjligt till Migrationsverket, säger Anna Lindblad.

 

Gymnasielagen - fakta

För att få uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen ska följande villkor vara uppfyllda:

  • personen ska ha ansökte om asyl första gången den 24 november 2015 eller tidigare.
  • personen registrerades som ensamkommande barn vid ansökan och blev anvisad till en kommun som skulle ordna hans/hennes boende.
  • när personen fick beslutet om utvisning var han/hon 18 år eller äldre.
  • personen fick vänta mer än 15 månader på att få ett beslut.
  • personen fick sitt beslut om utvisning den 20 juli 2016 eller senare.
  • personen studerar, eller har studerat och har för avsikt att studera på gymnasienivå i Sverige.
  • personen ska befinna dig i Sverige när han/hon ansöker.

Migrationsverket kontrollerar också om personen har begått något brott eller om det finns något som pekar på att han/hon skulle kunna utgöra en säkerhetsrisk.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

15 comments

Hur kan Migrationsverket sätta sig över lagen. Är lagen otydlig. Har Migrationsverket agerande någon prejudicerande effekt?

Vi som anser att denna lag är vansinnig, och att man t.ex. kunde satsa dom miljarder detta kostar på våra pensionärer istället, kan ju visa sitt missnöje med Socialdemokraterna, Centern, Vänsterpartiet samt Miljöpartiet om 3 dagar.

Sossarna bör inte omfattas av denna bannbulla, de bör stället få massor av röster eftersom de blivit tvingade till detta av flumpartiet de gröna. Så om fler röstar på Sossarna så får de egen majoritet och kan sparka ut flummarna ur regeringen. Sossarna är bäst men elaka flummarna håller dem som gisslan just nu. Kanske någon moske vill ställa upp?,om många imamer uppmanar sina besökare att rösta på S så kan de få tusentals extra röster.

"har för avsikt"
Urvattnat till oigenkännlighet.

Följetongen med dessa 9000 afghanska män kommer aldrig att ta slut. Om 20 år, när de är dags för dem att gå i pension, kommer de fortfarande att bråkas om dom. Ja jisses säger jag bara. Fars.

Tja. Men på något sätt är det ju en ickefråga. En droppe i havet.
Jämför dessa 9000 barn/vuxna och dom runt 1 000 000 000 kr detta skulle kosta årligen med dom över 100 000 andra pensionsräddarna som väller in årligen till en kostnad på i runda slängar 70 000 000 000 kr årligen (enbart för staten!).

Man skulle även kunna jämföra kostnaden för dessa 9000 gymnasieungdomar med vad det skulle kosta att utvisa dem (ca 150,000kr för utvisning samt 3,700kr per person och dygn i förvar). Om du skulle utvisa så många som 1000/år så tar det 9 år...

Ja, det är en intressant vinkel. Vi är inte särskilt bra på att utvisa. Processen tar för lång tid och är onödigt dyr.

Men vad göra åt saken? Hur ska vi utvisa fler, billigare och snabbare?

Det finns ju andra lösningar.
Bygg en mur runt Fjollträsk, och kasta dit dom.
Stockholmarna vurmar ju så för dessa barn.

Då slipper ju vi obildade rasister till rednecks inte bara dessa barn, men även stockholmare, våldtäkter, personrån, narkotikahandel, bilbränder, o.s.v.

Alla blir nöjda och glada.

Enligt nya uppgifter kommer de 9000, företrädesvis män, att kosta 6 miljarder kronor som skulle kunna göra underverk för många människor som sitter fast i läger i mellanöstern sedan åratal.
6 miljarder räcker till mycket mediciner och mat.

6 miljarder räcker till mycket mediciner och mat - till våra pensionärer. Eller?

Ja Migrationsverket är en myndighet, men det gör ju inte att man får stifta egna lagar eller öveträda lagar såsom gjorts i konstaterandet " får anses behörig". Det innebär att Migrationsverket överlämnar sin behörighet som myndighet till annan icke nehörig!

Om man läser propositionen är det tydligt att syftet med bestämmelsen är att de ensamkommande barn som ANKOM till Sverige före den 24 november 2015 skall omfattas på grund av den situation som rådde i Sverige under hösten 2015.

Med hänsyn till vad som framgår av propositionen är Migrationsverkets ställningstagande snarare i linje med lagstiftarens syfte.

Samtliga 33 kommentarer till artikeln "Så sätter vi stopp för våld som socialt arv - många manliga förövare var själva offer som pojkar" borttagna...

Men artikeln, som är full med lögner, är kvar.

Fantastiskt!

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.