Skip to content

"Finns mycket som talar för en sådan" - experten vill se grundlagsändring efter söndagens valresultat

Det finns mycket som talar för att den negativa parlamentarismen är en förlegad princip som borde bytas ut. Det anser professorn i konstitutionell rätt, Joakim Nergelius, som förespråkar en grundlagsändring på området i säsongspremiären av Veckans Juridik.  

 

Joakim Nergelius tror att det är farligt att ta för givet att den negativa parlamentarismen är en välfungerande princip. 

- Jag har en känsla av att det man har tagit för givet, att den negativa parlamentarismen fungerar bra, tror jag inte att man ska se som självklart längre, säger Joakim Nergelius i Veckans Juridik

Grundlagen bör ändras
Om principen med negativ parlamentarism ska ändras krävs att en grundlagsändring kommer till stånd. 

Joakim Nergelius är av åsikten att samtliga riksdagspartier bör överväga att komma överens om en sådan grundlagsändring. 

- Det finns mycket som talar för att det är dags för en sådan ändring, men det krävs inte minst att samtliga partier kommer överens om det. 

Dagens situation skäl för ändring
Det faktum att söndagens valresultat lämnat såväl svenska folket som partiblocken i ovisshet tror Joakim Nergelius kan få de stora partierna att blicka mot en eventuell grundlagsändring. 

- Vi får se hur den här krisen utvecklar sig och vad den leder till. 

- Men det är möjligt att den faktiskt leder till att, inte minst de stora partierna, inser att vi måste begrunda det nuvarande systemets grunder, säger professorn i konstitutionell rätt, Joakim Nergelius, i Veckans Juridik. 

Se hela avsnittet av Veckans Juridik här. 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt