Skip to content

"Ett alternativ till stora uppsägningar" - staten ska rädda företag i ekonomisk kris

Foto: Erik Mårtensson/TT

Företag som genomgår en ekonomisk kris ska kunna få statiligt stöd för att slippa göra uppsägningar. Det föreslår en ny utredning som har lämnats till regeringen. 

 

Sedan år 2014 finns möjligheten för staten att täcka en del av kostanden för korttidsarbete vid kraftiga lågkonjunkturer. Enligt regeringen handlar det om "ett alternativ till stora uppsägningar".

I en ny utredning föreslås att ett sådant stöd även ska kunna beviljas då företag drabbas av allvarliga och tillfälliga ekonomiska svårigheter som inte kunde förutses eller undvikas. Oavsett konjunkturläge.

För att kunna få stödet måste företaget dock först ha försökt minska arbetskraftskostnaderna med andra tillgängliga åtgärder.

Liknande system finns redan i flera europeiska länder och regeringen är av uppfattningen att det skulle vara en effektiv lösning. 

Förslaget föreslås träda i kraft 1 januari 2020.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

1 kommentar

Det politiska minnet är kort. inte särskilt länge sedan staten, dvs skattebetalarna, pumpade in miljard efter miljard i dödsdömd industri såsom varvs och textilindustri. Men tyvärr är det nog så att varje ny generation måste upprepa tidigare generationers misstag innan man lär sig.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.