Skip to content

"Vår demokrati måste försvaras" - här är Sverige fyra demokratiambassadörer

Peter Örn, Emma Frans, Rosaline Marbinah och Lena Posner Körösi. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Christine Ohlsson/TT, LSU och Anders Wiklund/TT

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) presenterade igår de tre nya så kallade demokratiambassadörer som ska arbeta i regeringens särskilda kommitté för demokarti - "Demokrati 100 år". De tre ambassadörerna är Emma Frans, Lena Posner Körösi och Rosaline Marbinah.

 

- Vår demokrati måste främjas, förankras och försvaras. Vi kommer lyckas om vi som samhälle gemensamt tar oss an de utmaningar vi har, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Ambassadörerna ska tillsammans med utredaren Peter Örn "föra dialog och bygga upp samarbeten med och mellan olika delar av samhället".

Kommittén består av:

Peter Örn
Demokratiambassadör och kommitténs ordförande. Förre detta VD för Sveriges Radio och generalsekreterare för Röda korset. Idag egenföretagare.

Emma Frans
Demokratiambassadör. Doktor i medicinsk epidemiologi. Står bakom artikelserien Vetenskapskollen i SvD. Författare, bloggare och mottagare av Stora Journalistpriset 2017.

Rosaline Marbinah
Demokratiambassadör. Ordförande i Sveriges ungdomsorganisationer LSU. Före detta ordförande för Utrikespolitiska förbundet.

Lena Posner Körösi
Demokratiambassadör. Leg. Psykolog. Ordförande för Amanah, Malmö, ordförande för Paideia folkhögskola.

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

25 comments

Sverige är fantastiskt! På vilket sätt är dessa personer experter på demokrati?

Enkelt. Den individ som vågar att påstå att den yttersta garanten för vår demokrati (dvs domstolarna) är korrumperad, och dessutom kan bevisa det, utgör "ett hot mot demokratin".

"Doktor i medicinsk epidemiolog.
Epidemiolog som har en direkt och nära koppling till demokrati.

Ännu ett exempel på hur infantil politiken i det här landet har blivit. Vad gör dessa personer till experter på demokrati? Vad är det de ska göra för demokratin? Vari består behovet av dessa viktigpettrar? Vem betalar deras arvoden och med vilken motivering? Sådana här utnämningar gör ju, som alla begriper, mer skada än nytta för "demokratin" som kanske först bör definieras innan man bestämmer sig för att den är hotad.

Alla begriper inte Berra. I den upphetsade stämning som skapats av ska vi säga "tidsandan" så tycker nog en hel del glasnostare att detta är ett bra förslag som det finns fog för. För det här med att det finns rätta respektive felaktiga åsikter har ju varit på G rätt länge nu så tiden kanske är mogen för att ta charaden ett steg till. Vilket får mig att tänka på "den vetenskapliga ståndpunkten" när jag var barn att "barn ej kunde känna smärta som vuxna". Som tur är har ju vetenskapen utvecklats sen dess och vi har lagstiftning mot barnaga sedan ganska länge. Varför man får hoppats att förnuftet segrar även i nuet trots att det ser mörkt ut just nu med alla möjliga mer eller mindre stolliga förslag från makten..:)

»Som tur är har ju vetenskapen utvecklats sen dess och vi har lagstiftning mot barnaga sedan ganska länge.»
Det är är inte riktigt sant. Det är bara flickor som känner smärta som barn. Pojkar är immuna, så därför skär man i många fall sönder deras könsorgan när de är veckogamla.

Tänkte inte på det! Slarvigt av mig. Vet ju att den religiöst betingade omskärelsen ses som ett övergrepp av en hel del människor. Kan bara ursäkta mig med att religion är en ett av de områden som inte intresserar mig ett dugg. Skulle helst bortse från den helt, men det tycks ju bli allt marigare....:)

Jättebra!

Då kan ju dessa 4 demokratiambassadörer ta tag i allvarliga problem som t.ex:

1. Att det finns ministrar i Sveriges regering som anser att ifrågasättande av vedertagen kunskap och fakta är ett hot mot demokratin.

2. Att det finns ministrar i Sveriges regering som vill förbjuda åsikter.

3. Att det finns företrädare för ett politiskt parti som för fram direkta lögner om andra partier på officiella sociala mediaplattformar, och därigenom försöker påverka valresultatet.

I den mån de av fröken Bah utnämnda demokratiambassadörerna har någon form av demokratikänsla eller har demokratisk fundamenta inhämtad, vilket jag tvivlar på när jag ser deras uppsyn, så borde de verka för ett svenskt EU-utträde. Mer än 80 % av alla beslut som fattas i Riksdagen är ju redan fattade utomlands av utlänningar. Så grundlagens portalparagraf "All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare.” är överspelad, och bör snarare betraktas som desinformation.

I och med att Fredrik Reinfeldt och Cecilia Malmström skrev under Lissabonfördraget, utan att det var färdigförhandlat, lever Sverige och svenskarna i en chimärdemokrati. Lissabonfördraget, jämfört med tidigare EU-fördrag, innebär att allt fler beslut, som rör svenskarna och Sverige, inom allt fler beslutsområden fattas utomlands av utlänningar med kvalificerad majoritet i EU:s Ministerråd. Ministerrådet är det högsta lagstiftande organet i Sverige, trots säte i Bryssel. Riksdagen kommer på tredje plats i beslutshierarkin, efter nämnda Ministerrådet och Europaparlamentet.

Britterna har fattat det här med demokratin, därav Brexit. En eloge till dem!

Okelidokeli. Vad exakt ska de göra, rent konkret?

Ett diffust "jobba med demokrati-någonting" brukar annars betyda elefantkyrkogård utan riktiga arbetsuppgifter. Standardmönstret verkar vara en gammal uttjänad potentat som varit lojal och vill lyfta lön något år till inför pensionen och några assistenter som behöver förstärka sina CV inför framtida karriär.

De ska "jobba med attityder för alla människors lika värde och gärna med en feministisk HBTQ-profil samt barnperspektiv".

All makt utgår från folket, yttrandefrihet o s v står det visst i vår grundlag. Så när folk börjar avvika i sina uppfattningar från vad makteliten anser vara lämpligt/olämpligt, då inrättas det demokratiambassadörer som ska definiera demokrati och indoktrinera folket om vad som är demokrati. Så går det när folk tycker alldeles för mycket.

Jag hoppas att de har a-kassa. Tio dagars anställning och tre månaders uppsägningstid gissar jag att de kan räkna med.

Kära fru Bah Kuhnke, varför så blygsam och bara "Demokrati 100 år", varför inte "go all in" och satsa på tusenåriga riket direkt?

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.