Skip to content

Tusentals lurades av hemsida som härmade myndighet - grundare döms att betala 400 000

Foto: Thomas Johansson/TT

Tusentals drabbades när företagaren lanserade en hemsida som lätt förväxlades med Transport-styrelsen. Nu har företagaren dömts att betala en så kallad marknadsstörningsavgift på 400 000 kronor och riskerar vite på sammanlagt fem miljoner kronor.

 

Det var när konsumenterna sökte på olika tjänster som till exempel körkortstillstånd, registreringsbevis samt av- och påställning av fordon som de hamnade på företagarens webbplats trafikenheten.se - istället för hos Transportstyrelsen.

Konsumentombudsmannen, KO, uppskattar att den nu dömde företagaren har tjänat cirka fem miljoner på sin verksamhet under det halvår den pågick.

Vilseledde konsumenter
Nu har Patent- och marknadsdomstolen dömt mannen bakom företaget att betala en marknadsstörningsavgift på 400 000 kronor.

Domstolen konstaterar i sin dom att överträdelserna är allvarliga och att företagaren medvetet har vilselett konsumenter - vilket har brutit mot marknadsföringslagen.

Mannen stämdes av Konsumentombudsmannen sedan Transportstyrelsen mottagit mellan 100-150 samtal om dagen under vintern och våren 2017/2018. 

Tillfälligt förbud blir permanent
I maj utfärdade Patent- och marknadsdomstolen ett tillfälligt förbud för mannens verksamhet och av domen framgår att mannen nu förbjuds att använda marknadsföringsmetoder som ger intryck av att företagarens webbplats är en myndighet.

Skulle mannen bryrta mot någon av domens punkter riskerar han ett vite på sammanlagt fem miljon kronor.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

Vad får de drabbade? Pengarna tillbaka?

Så har naiva Sverige slagit till med en järnhand igen. 5 mkr in intäkt på ett halvår och hela 400 tkr i böter. Oj vad det svider!
Fräckhet skall inte löna sig, hur svårt kan det vara!

Trösrerikt är iallafall att veta att de fem miljonerna finns hos en verkligt fin människa som nu kan använda dem för att kunna förverkliga fler spännande projekt.

För mig är det väldigt otydligt hur en person som kan tjäna 5 miljoner på sex månader genom att ta emot samtal och se ut som transportstyrelsen. Om han tjänade så mycket måste han som privatperson rimligtvis erbjudit extremt bra tjänster.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.