Skip to content

Sju års fängelse för nätpedofil på Gotland - dom idag i rekordrättegång

Foto: Marc Femenia/TT

Efter en rekordlång rättegång med 34 förhandlingsdagar och 67 målsäganden döms nu en 49-årig man till sju års fängelse - för över 300 olika typer av sexualbrott. Brotten har begåtts via internet och 49-åringen ska även betala skadestånd till offren med sammanlagt 900 000 kronor.

 

49-åringen döms till sju års fängelse för grov våldtäkt mot barn och våldtäkt mot barn vid 5 tillfällen, sexuellt övergrepp mot barn vid 6 tillfällen, försök till sexuellt övergrepp mot barn vid 2 tillfällen, sexuellt ofredande vid 251 tillfällen, utnyttjande av barn för sexuell posering vid 32 tillfällen, försök till utnyttjande av barn för sexuell posering vid 25 tillfällen, försök till köp av sexuell handling av barn vid 15 tillfällen och försök till köp av sexuell tjänst vid 9 tillfällen.

Han döms också för grov fridskränkning, barnpornografibrott och för olovlig identitetsanvändning efter att han låtsats vara någon annan.

Brott via internet
Åtalet har omfattat brott mot 67 flickor i åldrarna 11-17 år. 49-åringen har begått de flesta brotten via internet genom att förmå flickorna att göra saker framför en webbkamera. Tidsspannet sträcker sig mellan augusti 2011 och januari 2018.

Huvudförhandlingen i Gotlands tingsrätt har pågått i 34 dagar och åklagaren har fortsatt att bedriva förundersökningen i målet även under förhandlingens gång.

Vissa av åtalen för sexualbrotten har ogillats eller rubricerats på annat sätt än vad åklagaren i första hand yrkat. Även en del som har rört kränkande fotografering har ogillats.

900 000 i skadestånd
49-åringen ska även betala skadestånd med totalt drygt 900 000 kronor. De flesta skadestånden varierar mellan 5 000 kronor och 20 000 kronor. Skadeståndsanspråk från 14 målsägande har dock ogillats.

De sammanlagda kostnaderna för försvaret och målsägandebiträden har uppgått till drygt 5,5 miljoner kronor.

Sexbrotten upptäcktes 2016 i samband med att mannen misstänktes och senare också dömdes för misshandel av sitt barn och sambo. Han kunde dock fortsätta att begå brott ända fram till slutet av januari i år.

49-åringen har inte förnekat att han haft kontakt med unga flickor på nätet men han har enligt sin advokat uppgett att han "inte kan minnas varje enskild fall".

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

7 comments

Vi har ännu inte hört vad hovrätten säger och det kan mycket väl sluta med avsevärd strafflindring i jämförelse med tingsrättens dom.

Straffet känns rimligt. Han måste lida av någon form av störning. Utom allt rimligt tvivel gäller alltid, så eventuella justeringar i hovrätten kan ju ske, men de är ju inte för att förneka eller förminska brotten. Kan tycka att våldtäkt är fel benämning - om man aldrig träffat offret så borde det heta digitalt ofredande eller möjligen digitalt övergrepp.

Men ärligt talat,vad väntar den mannen när han släpps?En sorglig framtid även om han så klart får skylla sig själv.En mördare accepteras nog mer än hans brott

Han kommer att få hjälp med bostad och att få ett arbete. Han kommer att få mer hjälp av skattebetalarna än någon av hans brottsoffer någonsin kommer i närheten av.

Tycker du på allvar att det är värre att övertala nån att ha sex med sig själv över nätet än att mörda någon? Moralpaniken har verkligen exploderat senaste åren kan jag tycka...

Nej,men socialt ligger en person som han sämre till än en mördare

För allmänheten förefaller straffmätningen för olika brott direkt stötande. Att ekonomisk brottslighet som riktar sig mot lagstiftaren, dvs Staten, straffas hårt kan vara begripligt. Staten är ju mån om sina intäkter. Men jämför man exvis straffmätningen i fallet i artikeln med normalstraffet vid mord och synnerligen grov misshandel, för att inte tala om sk gruppvåldtäkter, blir man onekligen bekymrad. Inte för att Gotlands tingrätt dömt för hårt utan för att praxis i övriga nämnda fall är stötande sett ur offrens perspektiv.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.