Skip to content

"Säkrare samhälle efter lagändringen" - fyrfaldig ökning av antalet häktade för vapenbrott

Foto: Fernando Vergara/TT

Antalet personer som häktades för vapenbrott under årets fem första månader mer än fyrfaldigats jämfört med förra året. Enligt polisens analys handlar det om en effekt av de skärpta straff som trädde i kraft vid årskiftet - någonting som har gjort det lättare för polis och åklagare att få misstänkta häktade.

 

- Många av dem som nu har häktats för vapenbrott är grovt kriminella. Att polisen har kunnat gripa så många och med hjälp av åklagare har fått dem häktade bidrar till att skapa ett säkrare samhälle och en tryggare miljö, säger Johan Gustafson, kriminalinspektör vid Polismyndighetens Nationella operativa avdelning, Noa.

Under månaderna januari till och med maj häktades sammanlagt 148 personer misstänkta för vapenbrott, grovt eller synnerligen grovt vapenbrott vid Sveriges domstolar. Under motsvarande period förra året var siffran 29 personer. Det visar statistik från polisens utredningssystem Durtvå.

Polisen pekar på att minimistraffet för grovt vapenbrott vid årskiftet skärptes från ett till två års fängelse - någonting som bland annat innebär att det som grundregel finns så kallade obligatoriska häktningsskäl.

- De skärpta straffen gör att polisen i större utsträckning än tidigare kan fokusera på vapenbrott. I fall där patrullerna tidigare letade efter till exempel narkotika letar vi nu i stället efter vapen, säger Johan Gustafson. 

För att polisen ska kunna tillämpa de nya bestämmelserna på rätt sätt har det genomförts en omfattande utbildningsinsats. Bland annat har 1 500 poliser i yttre tjänst och utredare och åklagare fått fortbildning i hur man på bästa sätt rapporterar och utreder vapenbrott.

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

24 comments

De grova brotten tvingar rättsvårdande myndigheter att överge den hittills gällande doktrinen att ingen blir skötsammare av att sitta inlåst.
Verkligheten kan sannerligen ställa till det för de naiva ideologerna.

Behövligt inlägg! Vi bör sluta behandla alla förövare som offer för (insert political status) och inse att det finns prevention i att hålla vissa inlåsta. Jag har i min yrkesutövningen på på anstalter och senare gatan träffat en del som vill förändra sig, men även en stor del som aktivt vill fortsätta vara livsstilskriminella. Det är pengar. Mycket pengar. Vi kan vifta med fritidsgårdar och nöjet med att betala skatt men möjligheten att kaaanske lyckas och få mycket pengar vinner oftast.
Lås in. Länge.

Nuvarande lagstiftning gällande vapenbrott är fortfarande ett skämt dock. Vi pratar som oftast något enstaka år, räkna bort häktningstid, att de är kanske under 21, ta bort två tredjedelar (villkorlig frigivning) så kan en buse med skarpladdat vapen i byxan på stan vara ute på nåt år, om ens det....

Att låsa in någon länge är såklart ett sätt att bli av med den enskilda individen från samhället och självklart ska grova brott straffas. Vad jag tror många missar i debatten är att det finns två sidor att se till. Den ena sidan är när ett brott väl har begåtts kan man inte göra det ogjort varpå straff ska utdömas. Den enligt mig minst lika viktiga aspekten är att se till att brottet aldrig sker, dvs förebygga.

Ett långt fängelsestraff hindrar inte brott från att begås, inte heller kroppsliga straff. Det är bara att se på USA, Kina, Ryssland etc att kriminaliteten inte stävjas genom längre straff.

Att ensidigt propagera för hårdare straff för samhälle ska bli tryggare tror jag därför inte på.

Vad gäller tryggheten se mitt svar tidigare i debatten.

Äntligen har Riksdag och Regering kommit med åtgärder som gett effekt- direkt. I 30 år har Sarnecki med kriminalisttrojkan kunnat vilseföra med devisen "ingen blir bättre av att sitta i fängelse." Redan nu är resultatet att skjutningarna minskar men effekten med färre döda syns inte ännu- men den kommer ! Slutsatsen är samma som beträffande återfallsförbrytarna och bostadsinbrotten som jag ägnat mej åt i 20 år:"Sitter dom i fängelse kan dom ju inte utföra brotten".

Straffskärpningen ledde till ökad brottslighet och det tycker du bevisar att straffskärpningar är av godo?

Säkrare samhälle ? Men snälla DJ - sluta skämta !

När antalet skjutningar och dödsskjutningar slår nya rekord ?
När barn blir skjutan genom lägenhetsdörren dagtid ?
... och det enda som får försvarsministern att reagera är när nazister delar ut flygblad i Trosa

Sverige är ett extremt säkert samhälle generellt sett. Det är dock lätt att vilja tro på motsatsen då vi ständigt matas med nedslående nyheter i dagens informationssamhälle. Är man ofta inne på avpixlat och liknande sidor som opartiskt pumpar ut sin egna bild av dagens Sverige är det ännu enklare. Med absolut största sannolikhet har varken du eller någon i din närhet aldrig råkat ut för något grovt brott såtillvida du/de inte rör dig/sig i kriminella kretsar. Tryggheten är en känsla som göds av rädsla och tyvärr är väldigt många i Sverige onödigt rädda idag vilket jag tror beror på att folk är benägna att lita på första bästa "sanning" utan att först kritiskt tänka efter.

Jag vet inte vad Du jämför med när Du kallar Sverige "extremt säkert samhälle" men vill framhålla utan att någonsin ha besökt "Avpixlat" eller "hänga" på några sk sociala medier att försäkringsbolaget Folksam för inte så många år sedan i en undersökning om Stockholmare konstaterade att de under sitt liv hade en 99 procentig chans att råka ut för olycka och/eller brott. Dessutom stod att läsa i rikspressen för några månader sedan att var 4:e pensionär råkade ut för brott årligen. Hur säkert är det?
Sen har vi ju de händelser som står att läsa om i olika dagspress landet runt. Mord, rån, våldtäkter, bedrägerier etc etc
Själv tröttnade jag redan för två decennier sedan på utvecklingen i staden (Uppsala) och flyttade ut till lugnet på landet. Då Sverige redan då ändrat sig radikalt från hur det var när jag växte upp.

Jag menar i jämförelse med de absolut flesta andra länder ute i världen. Att folk som bor i en storstad någon gång råkar ut för en olycka är väl inte så konstigt och inte heller att man råkar ut för någon form av brott Det är oundvikligt när man lever tätt inpå andra människor. På ditt påstående om pensionärer kan jag inte svara då jag inte sett den undersökningen (tycker att det låter som en väldigt högt andel). Jag har dessutom endast talat om grova brott i mitt inlägg.

Vad gäller dagspressen tycker jag att det du skriver talar för det jag skrev om informationssamhället och att tryggheten bygger på just de intryck man får av bland annat media.

Folk i gemen har ju även en tendens att bli räddare ju äldre man blir och även se tillbaka på dåtiden som något bättre, även om det inte alltid är så. Jag är inget stort fan av statistik men en gissning är att brottsligheten i just Uppsala är väldigt låg om man exkluderar utanförområden, fyllegrejer och cykelstölder...

I Uppsala blev ett antal gamla pensionärer brutalt rånade omkring resecentrum för någon tid sedan. Men nu är det bättre sedan polisen "röjt upp området". Den undersökning om brott mot pensionärer jag refererade till fanns i alla större dagstidningar ett par dagar. Vad gäller brott mot andra grupper blir en del av personrånen i Uppsala allt grövre såvitt jag kan bedöma. Men skadar offret rejält först innan man tar det man var ute efter. När jag var en ung man var ett personrån ovanligt. Men om man jämför med ex Mexico, USA eller Filippinerna så är det väl lugnare i Sverige. Än så länge...:)

Finns fängelseplatser till alla som nu skall låsas in i det nya säkra Sverige blir min fundering....:)

Naturligtvis är det en sanslöst bra fråga. Häktena är knökfulla men någon framförhållning då det gäller att skaffa fängelseplatser och att dramatiskt öka utbildningen av kriminalvårdare finns inte.
Att utbilda kriminalvårdare går betydligt fortare än att utbilda poliser men där har man inte ens satt ner foten. Nu kommer politikerna att i desperation försöka lösa problemet sannolikt med att allt fler med lindrigare brott får fotboja. Risken är stor att vi blir kvar på ruta noll då det gäller tillgreppsbrott !

En gång i tiden (tror runt 2006) läste jag någonstans att vad de allra flesta tyckte var riktigt avskyvärt (förutom att drabbas av grovt våld i någon form) var att drabbas av inbrott i hemmet. Bara det att okänd snokat och rotat igenom personliga tillhörigheter var för samtliga intervjuade svårt att hantera. En hel del blev otrygga och fick sömnsvårigheter,. Detta faktum tycks inte ha imponerat på "lagstiftaren" men inte heller på den organisation Du en gång tillhörde. De verkar leva sitt eget liv någonstans fjärran från oss andra. Jag är inte det minsta imponerad.
Har även mkt svårt att köpa att alla bostadsinbrott i landet skulle bero på "utländska ligor".
Dessutom är det alldeles för "billigt" att ta någons liv i Sverige. Eller syssla med annat våld. Så i den meningen är väl "vapenlagen" ett steg framåt. Men att förstå att hela "kedjan" inom kriminalområdet måste stödjas verkar stört omöjligt för de politiker vi har. Outsourcing av dömda brottslingar till exempelvis de baltiska länderna kanske kan bli modellen. :):):)

Sätt minst tio års fängelse på alla brott så är problemet ur världen.

Det finns vad jag vet ingen forskning som visar att längre straff leder till färre brott. De allra flesta brotten är impulsstyrda och oftast är gärningsmannen påverkade vilket innebär att strafföljden vid tillfället är helt irrelevant. Se även mitt ovanstående inlägg.

"Det finns vad jag vet ingen forskning som visar att längre straff leder till färre brott. "
Då tycker du alltså att man ska släppa ut Lasermannen,Mangs och gryningspyromanen?

Min kommentar var ett svar till Klas inlägg om att problemet skulle vara ur världen om straffvärdena höjdes. Du kanske inte vara seriös när du ställde din fråga men jag är inte med på hur du tolkade mina inlägg som att jag vill att dömda brottslingar ska få gå fria...

Du har fel Tobias ! Bl.a. GW har för många år sedan förklarat att om man skärper straffen bara för de 300 värsta så kommer det att ge utslag i färre brott direkt. Ingen har lyssnat utan kriminologtrojkan har hela tiden upprepat att "ingen blir bättre av att sitta i fängelse." Det är också bevisat att fängelse under ett år är för kort för att motivera för behandling. Till detta kommer att kriminalvården numera har bra program som leder till att återfallen bland de som fått långa straff är betydligt färre. Varför har ingen sugit på den karamellen förrän nu ?

GW i all ära men hans, likväl andras tankar är teorier som (förhoppningsvis) bygger på fakta och undersökningar. När man talar om grova brott, vilket artikeln refererar till är fängelsestraffen ofta längre än ett år. Jag läste en undersökning att vid ett fängelsestraff på över 3,5 år så avtar alla incitament för om straffen skulle vara längre vilket talar för att om ett fängelsestraff är på 10 eller 20 år spelar ingen roll för gärningsmannen vid brottsögonblicket. Som jag skrivit tidigare är många av de grova brotten impulshandlingar där reflektionen är noll...

Jag är däremot med dig på de kortare straffen och på tanken att kriminalvården har och ska ges möjlighet att ge bra och bättre program för att få tillbaka dömda brottslingar ut i samhället som goda medborgare. Detta gäller framför allt vid brott som innefattar skjutvapen, där ju användandet bygger på att den med vapnet utan impuls väljer att ta bära det.

Vi är nog egentligen helt överens. Den grupp som jag ägnat 20 år åt är stor men får aldrig några långa straff. Då det gäller 42-åringen så har inbrotten i hans favoritområde på Lidingö ökat nu i semestertider och det är hans modus ! Polisen gör ingenting utan väntar på att ta honom på bar gärning. Ansvaret lastas alltså över på de som drabbas ! Det går inte att länka till min artikel om 27-åringen längre. EU ställer bara till problem för oss debattörer- också !

Överbeläggningen innebär att situationen på häkten och fängelser är bekymmersam både för personal och intagna. I dagens DN skriver professorerna Anders Bruhn och Odd Lindberg att möjligheterna till en förbättrad verksamhet fått stå tillbaka för ett ökat säkerhetstänkande. Pengarna och personalen räcker inte för att utbilda i behandlingar vilka bara blir tillgängliga för de som är motiverade av egen kraft. Det blir också allt svårare att hålla isär gängkriminella och de som sprider samhällsfarlig islamism.

Under en lång följd av år har politikerna i enighet med kriminologtrojkans vårdideologi utan att reagera åsett hur avdelning efter avdelning fått läggas ner och inneburit stora besparingar. Att de brottsdrabbade istället fick betala priset var inte intressant !
Personalen larmade redan i slutet av 2017 om att 800 fängelseplatser behövdes och generaldirektören Nils Öberg begärde i början av 2018 5.000 nya platser på sikt. Då hade ännu inte effekten av de dramatiskt ökade häktningarna för grova vapenbrott stått klara. Det är patetiskt att nu då politikerna för en gångs skull handlat snabbt och lyckats så har man inte insett effekterna då det gäller kriminalvården !

@Anders Bergstedt 09:40

Vilka ingår i kriminologtrojkan?

Att man nu inte har planerat för fler fängelseplatser, beror sannolikt på att svenska regeringar/politiker har erkänt dålig analytisk förmåga, varför man har svårt att göra konsekvensanalyser. I politikersållningsprocessen har man sållat bort analytiska begåvningar till förmån för de som, med gedigen medieträning, kan framföra ett budskap framgångsrikt samt följer partilinjen dogmatiskt.

Den grova kriminaliteten är i Sverige i hög utsträckning beroende på vad som händer på det migrationspolitiska området. Därför är det intressant att del av vad Riksrevisionen (RR) säger.

RR har undersökt 26 lagförslag/propositioner 2004-2015 på det migrationspolitiska området. Resultat:
"Det saknades trovärdiga analyser av antalet asylsökande, ekonomiska konsekvenser och hur människor, myndigheter, kommuner och landsting skulle påverkas."
...
"- Väl underbyggda och träffsäkra konsekvensanalyser är en förutsättning för att risker, fördyringar och bieffekter ska kunna förutses och förebyggas, säger riksrevisorn Helena Lindberg."
http://www.dagensjuridik.se/2017/11/migrationsreformerna-saknade-konsekv...

Titta på våldtäkter och grova sexbrott. Enligt senaste NTU så begås det cirka 190 000 grova sexbrott i Sverige per år. Cirka 3700 av dessa anmäls som våldtäkt. Cirka 170 av dem lagförs per år. Det är väl ingen människa som kan tro att hårdare straff skulle påverka mängden begångna grova sexbrott. Det gäller först och främst att se till att människor inte begår brott. Sedan måste man öka upptäcksrisken när det gäller begångna brott.

tja det ä väl som i diktaturer att man stoppar och undersöker folk utan sakskäl,att strunta i lagar och regler för allas bästa är ju klassiskt när det gäller att skapa diktatoriska samhällen,men det tycks ju vi svenskar vara experter på,sen visar ju dödningen av Erik Torell 20 svårt psykiskt sjuk att allmänbildningen hos poliskåren lämnar övrigt att önska! Men det kan ju också vara så att det typiskt sverige som ju har problem med för mycket dödning genom polisskjutningar saknas riktig utbildning med avseende på förhållningssätt .

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.