Skip to content

"Säkrare samhälle efter lagändringen" - fyrfaldig ökning av antalet häktade för vapenbrott

Foto: Fernando Vergara/TT

Antalet personer som häktades för vapenbrott under årets fem första månader mer än fyrfaldigats jämfört med förra året. Enligt polisens analys handlar det om en effekt av de skärpta straff som trädde i kraft vid årskiftet - någonting som har gjort det lättare för polis och åklagare att få misstänkta häktade.

 

- Många av dem som nu har häktats för vapenbrott är grovt kriminella. Att polisen har kunnat gripa så många och med hjälp av åklagare har fått dem häktade bidrar till att skapa ett säkrare samhälle och en tryggare miljö, säger Johan Gustafson, kriminalinspektör vid Polismyndighetens Nationella operativa avdelning, Noa.

Under månaderna januari till och med maj häktades sammanlagt 148 personer misstänkta för vapenbrott, grovt eller synnerligen grovt vapenbrott vid Sveriges domstolar. Under motsvarande period förra året var siffran 29 personer. Det visar statistik från polisens utredningssystem Durtvå.

Polisen pekar på att minimistraffet för grovt vapenbrott vid årskiftet skärptes från ett till två års fängelse - någonting som bland annat innebär att det som grundregel finns så kallade obligatoriska häktningsskäl.

- De skärpta straffen gör att polisen i större utsträckning än tidigare kan fokusera på vapenbrott. I fall där patrullerna tidigare letade efter till exempel narkotika letar vi nu i stället efter vapen, säger Johan Gustafson. 

För att polisen ska kunna tillämpa de nya bestämmelserna på rätt sätt har det genomförts en omfattande utbildningsinsats. Bland annat har 1 500 poliser i yttre tjänst och utredare och åklagare fått fortbildning i hur man på bästa sätt rapporterar och utreder vapenbrott.

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt