Skip to content

Rekordstraffet mot "bluffläkaren" står fast - sex års fängelse för grova bedrägerier mot kvinnor

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det blir ingen prövning i högsta instans för den så kallade ”bluffläkaren” - en 46-årig man som dömts till sex års fängelse för ett stort antal fall av grova bedrägerier och bedrägeriförsök mot äldre kvinnor. 

 

Mannen dömdes tidigare i år av Göteborgs tingsrätt för totalt 71 fall av grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri till sex år och elva månaders fängelse.

Straffet mildrades senare i hovrätten till sex års fängelse - vilket är maxstraffet för grovt bedrägeri - där mannen  dömdes för 24 fall av grovt bedrägeri och 37 fall av försök till bedrägeri.

Greps i London
Bedrägerierna pågick mellan januari 2016 och maj 2017 innan mannen kunde gripas i London.

Domen överklagades till Hovrätten för Väsrtra Sverige som konstaterade att det huvudsakligen hade varit fråga om ett brottsupplägg där mannen hade kontaktat äldre kvinnor per telefon från utlandet och utgett sig för att vara läkare med insyn i kvinnornas patientjournaler.

Han har uppgett att kvinnorna lider av en specifik sjukdom och att de varit i behov av en ny medicin som inte fanns tillgänglig i Sverige.

På det sättet har han fått kvinnorna att skicka pengar, bankkort eller värdesaker till honom. Kvinnaorna har förlorat upp till 100 000 kronor var på bluffen.

Tidigare dömd
Hovrätten vägde också in att mannen tidigare har dömts för likartad brottslighet - bland annat bedrägeribrott mot just äldre.

Han dömdes också att betala cirka två miljoner kronor i skadestånd till kvinnorna.

Mannen överklagade Högsta domstolen till har nu alltså beslutat att inte bevilja prövningstillstånd i målet, vilket innebär att hovrättens dom står fast.

 

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt