Skip to content

Rekordstraffet mot "bluffläkaren" står fast - sex års fängelse för grova bedrägerier mot kvinnor

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det blir ingen prövning i högsta instans för den så kallade ”bluffläkaren” - en 46-årig man som dömts till sex års fängelse för ett stort antal fall av grova bedrägerier och bedrägeriförsök mot äldre kvinnor. 

 

Mannen dömdes tidigare i år av Göteborgs tingsrätt för totalt 71 fall av grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri till sex år och elva månaders fängelse.

Straffet mildrades senare i hovrätten till sex års fängelse - vilket är maxstraffet för grovt bedrägeri - där mannen  dömdes för 24 fall av grovt bedrägeri och 37 fall av försök till bedrägeri.

Greps i London
Bedrägerierna pågick mellan januari 2016 och maj 2017 innan mannen kunde gripas i London.

Domen överklagades till Hovrätten för Väsrtra Sverige som konstaterade att det huvudsakligen hade varit fråga om ett brottsupplägg där mannen hade kontaktat äldre kvinnor per telefon från utlandet och utgett sig för att vara läkare med insyn i kvinnornas patientjournaler.

Han har uppgett att kvinnorna lider av en specifik sjukdom och att de varit i behov av en ny medicin som inte fanns tillgänglig i Sverige.

På det sättet har han fått kvinnorna att skicka pengar, bankkort eller värdesaker till honom. Kvinnaorna har förlorat upp till 100 000 kronor var på bluffen.

Tidigare dömd
Hovrätten vägde också in att mannen tidigare har dömts för likartad brottslighet - bland annat bedrägeribrott mot just äldre.

Han dömdes också att betala cirka två miljoner kronor i skadestånd till kvinnorna.

Mannen överklagade Högsta domstolen till har nu alltså beslutat att inte bevilja prövningstillstånd i målet, vilket innebär att hovrättens dom står fast.

 

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

6 comments

Vart är dom 5 kommentarerna?

Jag undrar också.
Tidigare fanns det en artikel "Jag tolkar regeringens ord som kritik - men polisledningen gör nog en helt annan tolkning" här. Det skulle finnas 5 kommentarer även här, men det fanns inga. Och det var inte ens möjligt att kommentera artikeln längre.
Som vanligt här på DJ. Om ”fel” åsikter framförs i kommentarsfälten så tas dom bort. Och om det blir för många av dessa kommentarer så kan man inte längre kommentera artikeln.
Tragiskt. Att ett juridikforum, som man kan tycka borde stå upp för åsikts- och yttrandefrihet, agerar på detta sätt.

Den dömde uppgav som skäl för sina brott
'-Det är dyrt att leva i London.

Klassiskt psykopat beteende serie bedrägerier, totalt utan empati!

Sverige är ett sjukt land:

*******************************''
Utredningsköer för könsdysfori allt längre

Diagnoserna av könsdysfori, att könsidentiteten inte överensstämmer med det kön man tilldelats, har ökat kraftigt och barn och unga kan få vänta i upp till ett och ett halvt år för att påbörja utredning, skriver Dagens Medicin.

2005 var andelen personer som fick diagnosen i Sverige en på 100 000, 2015 var det åtta på 100 000 och det är bland de unga som ökningen är störst. Trots att mottagningar runt om i landet har fått mer pengar räcker inte resurserna till.

På Astrid Lindgrens barnsjukhus är kötiden cirka tio månader.

– Det är mycket angeläget att minska väntetiderna. Många mår otroligt dåligt, säger Hannah Bergman, psykolog på Bups team för könsidentitetsutredningar vid sjukhuset.

***************************************''
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/utredningskoer-for-konsdysfo...

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.