Skip to content

Polisens spaningar avslöjade assistanshärvan - långa fängelsestraff och mångmiljonskadestånd

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Det var polisens spaningar som avslöjade att de personer som fick ersättning som personliga assistenter överhuvudtaget inte utförde något arbete. Igår föll domen: De inblandade döms till upp till tre och ett halvt års fängelse och sju miljoner kronor i skadestånd till Försäkrings-kassan.  

 

- Vi anser att det genom bevisningen i målet är ställt bortom rimligt tvivel att de påstådda assistenter som åtalats inte utfört något arbete åt den man med funktionshinder som varit berättigad till assistans säger rådmännen Jacob Heister och Katarina Persson.

- Det förhållandet att de påstådda assistenterna ställt upp med bland annat namn och kontouppgifter har varit en nödvändig del av brottsplanen. Assistenterna har tillsammans med huvudmännen varit ansvariga för en brottsplan som gått ut på att assistansersättning ska betalas ut på felaktiga grunder.

Tidrapporter och räkningar
Åtalen för bland annat bidragsbrott väcktes i slutet av maj vid Malmö tingsrätt mot ett stort antal personer och cirkulerade kring två personer, så kallade brukare, som hade beviljats personlig assistans.

Gårdagens dom handlar om ett av fallet och en av brukarna - en medelålders man.

Tingsrätten kom fram till att uppgifterna i de tidrapporter och assistansräkningar som har lämnats in till Försäkringskassan för att assistansersättning har varit oriktiga. De personer som påstås ha arbetat som personliga assistenter har enligt tingsrätten överhuvudtaget inte utfört något arbete.

Betalningsströmmar
Tingsrätten anser att detta är bevisat genom bland annat telefonavlysning och de iakttagelser som har gjorts i samband med att polisen har bedrivit spaning mot personerna under sommaren och hösten förra året.

Tingsrätten skriver också:

"En central del av bevisningen har varit redovisning av de stora betalningsströmmar som gått från det assistansbolag där två av huvudmännen, ett syskonpar, arbetat till de påstådda assistenterna och därefter vidare till konton som disponerats av de två andra huvudmännen, brukarens hustru och en kamrat till honom."

Grovt bidragsbrott
De fyra huvudmännen och nio av de åtalade assistenterna döms för bidragsbrott.

När det gäller huvudmännen och tre av de påstådda assistenterna, där högst belopp betalats ut, anser tingsrätten att det handlar om grova bidragsbrott.

Övriga assistenter döms för bidragsbrott av "normalgraden".

Tre av assistenterna frias.

Sju miljoner i skadestånd
Försäkringskassan har under rättegången begärt stora skadestånd från de åtalade - någonting som tingsrätten instämmer i.

För huvudmännen handlar det om totalt över sju miljoner kronor. De assistenter som döms ska tillsammans med huvudmännen ansvara för skadeståndet i olika delar.

Huvudmännen döms till fängelse på mellan tre år och tre år och sex månader. Tre av de fyra assistenter som döms för grova bidragsbrott får fängelsestraff på cirka ett år medan övriga assistenter döms till villkorlig dom.

Näringsförbud
En av huvudmännen som har varit ansvarig för assistansbolaget får dessutom näringsförbud i fem år och assistensbolaget ska dessutom betala företagsbot på tre miljoner kronor.

Gårdagens dom från Malmö tingsrätt var resultatet av den den första av två rättegångar om brott som gäller personlig assistans.

Rättegången om den andra brukaraen har ännu inte avslutats utan kommer att på gå i ytterligare två veckor.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt